Hrana koja greje

19/01/2017

Namirnice koje greju s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada padnu temperature svima prija jača hrana. Verujemo da ćemo se tako brže ugrejati i bolje osećati. I to, barem u mom slučaju, nije daleko od istine. Ali pored jake hrane, postoje neke sasvim obične namirnice koje mogu dodatno da nas zagreju. A to su:

  • Ovas
  • Heljda
  • Đumbir
  • Krompir
  • Šargarepa
  • Bob
  • Cvekla
  • Kupus
  • Kelj
  • Sve vrste luka
  • Badem
  • Ljuta papričica
  • Suncokret
  • Meso
  • Jaja

Ne znam ko je prvi sastavio ovu listu, neki kažu da ova folozofija potiče iz Kine. Ali svake zime ćemo čuti slične savete nutricionista sa preporukama da se jedu baš ove namirnice. A ja ih sve volim.

Jutros je na meniju bila kajgana sa ćurokotom, tetkinom ljutenicom (baš ljutom paprikom) i projicom iz “Hleb i kifle”. Ne znam da li ćurokot greje ili hladi ali ga obožavam, posebno u kombinaciji sa jajima. Do skoro nije mogao uvek da se nađe u Beogradu, ali sada ima da se kupi u većini bolje snabdevenih radnji sa zdravom hranom.

Za ručak ću imati kupus sa mesom, za užinu bademe i jabuku. Za večeru ću još da vidim.

Prijatno! I toplo vam bilo.

 



2 komentara

Ostavite komentar