Home-made hrono pločice

25/08/2016

Hrono plocice 6 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ove hlebne pločice inspirisane su nedavnim Aninim postom o humusu sa crvenim lukom. Humus ćemo lako napraviti po Aninom receptu , a šta je sa onim divnim pločicama iz „Hleb i kifle“ uz koji ga je ona poslužila? Mi, kojima one nisu dostupne, jer živimo u drugom gradu, moramo da se snađemo i sami. I nije teško, verujte. 🙂

Potrebno vam je:

 • 250 grama ražanog brašna
 • 250 grama integralnog pšeničnog brašna (za one u restrikciji – speltino integralno)
 • 2 kašičice soli (ja koristim himalajsku)
 • 1 prašak za pecivo
 • 4 kašike maslinovog ulja
 • 350 mililitara vode

Za premazivanje pre pečenja:

 • 2 kašike maslinovog ulja
 • 4 kašike vode
 • po kašiku semenki (golica, suncokret, susam).

Umutite testo, tako što ste u izmešane suve sastojke dodali vlažne. Gustina treba da bude kao za klasičan hrono hleb, tj. kao vlažan morski pesak.

Hrono plocice 2 s

Ostavite ga da odstoji petnaestak minuta, čisto da brašno upije vodu i da vidite da nije možda potrebno dodati još. Pošto je smesa vlažna i lepljiva razvaljajte masu između 2 pek papira. Ja sam htela visinu od centimetar i po. Dobila sam kvadar od 24 centimetra širine i dužine.

Hrono plocice 3 s

Posula sam ga smesom sa semenkama i krenula da delim. Podelila sam širinu na pola i to je otprilike dužina pločice, a dužinu sam delila na po otprilike četiri centimetra. Prvo na pola, pa svaku polovinu na tri. Budite sigurni da ste dobro rasekli, kako bi testo prilikom pečenja disalo.

Hrono plocice 4 s

Ubacite u zagrejanu rernu na 225°C i pecite 40 minuta.

Hrono plocice 8 s
I s obzirom na to da je ovo rimejk Aninog posta od pre neki dan, poslužite ove pločice uz divan, predivan, najbolji do sada humus sa crvenim lukom.

Prijatno!2 komentara

 1. Pravim sad po prvi put ove plocice i meni je smesa ispala lepljiva bas, zalepila se za drugu stranu pek papira dok sam je razvijala i nije ispala debljine kao tvoja ??? ne znam sta sam pogresno uradila… izgleda nemam talenta za razvijanje testa ?

 2. Odličan recept i odlične štanglice. Na žalost, nemam fotoaparat potrebnih karakteristika – ispale su kao vaše na slikama.
  Hvala za recept 🙂

Ostavite komentar