Home-made hrono pločice

25/08/2016

Hrono plocice 6 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ove hlebne pločice inspirisane su nedavnim Aninim postom o humusu sa crvenim lukom. Humus ćemo lako napraviti po Aninom receptu , a šta je sa onim divnim pločicama iz „Hleb i kifle“ uz koji ga je ona poslužila? Mi, kojima one nisu dostupne, jer živimo u drugom gradu, moramo da se snađemo i sami. I nije teško, verujte. 🙂

Potrebno vam je:

  • 250 grama ražanog brašna
  • 250 grama integralnog pšeničnog brašna (za one u restrikciji – speltino integralno)
  • 2 kašičice soli (ja koristim himalajsku)
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 350 mililitara vode

Za premazivanje pre pečenja:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 kašike vode
  • po kašiku semenki (golica, suncokret, susam).

Umutite testo, tako što ste u izmešane suve sastojke dodali vlažne. Gustina treba da bude kao za klasičan hrono hleb, tj. kao vlažan morski pesak.

Hrono plocice 2 s

Ostavite ga da odstoji petnaestak minuta, čisto da brašno upije vodu i da vidite da nije možda potrebno dodati još. Pošto je smesa vlažna i lepljiva razvaljajte masu između 2 pek papira. Ja sam htela visinu od centimetar i po. Dobila sam kvadar od 24 centimetra širine i dužine.

Hrono plocice 3 s

Posula sam ga smesom sa semenkama i krenula da delim. Podelila sam širinu na pola i to je otprilike dužina pločice, a dužinu sam delila na po otprilike četiri centimetra. Prvo na pola, pa svaku polovinu na tri. Budite sigurni da ste dobro rasekli, kako bi testo prilikom pečenja disalo.

Hrono plocice 4 s

Ubacite u zagrejanu rernu na 225°C i pecite 40 minuta.

Hrono plocice 8 s
I s obzirom na to da je ovo rimejk Aninog posta od pre neki dan, poslužite ove pločice uz divan, predivan, najbolji do sada humus sa crvenim lukom.

Prijatno!



2 komentara

  1. Pravim sad po prvi put ove plocice i meni je smesa ispala lepljiva bas, zalepila se za drugu stranu pek papira dok sam je razvijala i nije ispala debljine kao tvoja ??? ne znam sta sam pogresno uradila… izgleda nemam talenta za razvijanje testa ?

  2. Odličan recept i odlične štanglice. Na žalost, nemam fotoaparat potrebnih karakteristika – ispale su kao vaše na slikama.
    Hvala za recept 🙂

Ostavite komentar