Ovo je ručak za četvoročlanu porodicu.
Volim kada neko pošalje recept. Nove ideje su uvek osveženje.
U pitanju je vanrestrikcijski ručak Tijane Gaice, pošto plodove mora jedemo onda kada završimo sa mršavljenjem.
Hobotnica sa spanaćem
Hobotnicu očistiti i iseći na krake ( ja iskoristim i glavu, sve sem onog dela gde su oči).
Bitno je da hobotnicu dobro skuvate da ne bi bila žilava- za to postoji, kako sam čula, više načina:
- kuvati hobotnicu sa pampurom iz vinske flaše
- dobro je istući čekicem za meso
- ili je zalediti pre kuvanja
Posto do mene uvek stiže zaleđena, ja je pre kuvanja samo odledim i dobro operem, očistim i isečem. Ostale načine nisam probala. Hobotnicu kuvam između 2 i 3 sata u dubljem loncu sa lovorovim lišćem. Baš male hobotnice se možda i brže skuvaju, ali ako su velike nema ništa bez dva sata. Inače sam takođe čula da mogu da budu žilave ako se desi da se prekuvaju. Ja sam je sigurno prekuvala par puta vodeći se parolom – bolje dobro skuvana nego živa i žilava, i zaista se nikada nije desilo da je zbog dužeg kuvanja ostala žilava.
Vodu ne soliti, kuvati na srednje jakoj vatri i znaćete da je gotova kada vrh noža ili viljuška bez posebnog napora prođu kroz meso.
Ja hobotnicu posle kuvanja držim malo u marinadi maslinovog ulja, belog luka, sirćeta i/ili limuna i peršuna, i onda je kratko propržim na masljinom ulju. Ovde je kao prilog spanać koji sam dinstala u tiganju odmah posto sam izvadila hobotnicu, samo sam dodala jos malo svežeg mladog belog luka.