Kuva i piše: Ana Ćubela Mala egzibicija za doručak. Torta od …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovih dana su me ponovo svrbeli prsti pa sam morala da napravim nešto novo. Količine sam sipala iz glave i nije ispalo uoošte loše. Semenke su dale poseban ukus ovom hlebu, a zbog njih je bio jako zasitan pa nisam uspela da pojedem ni cela dva.
Za ove hlepčiće vam je potrebno:
- 1/2 šolje heljdinog brašna
- 2 kašike suncokreta
- 2 kašike bundevinog semena (golice)
- 2 kašike susama
- 2 kašike lana
- 1 puna kašičica psilijuma
- 1 puna kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 2/3 čaše kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
* mera je plastična čaša od kiselog mleka
Sve semenke sam ubacila u secka i mlela dok se nisu usitnile koliko su mogle. Nije bilo sitno kao brašno, ali dovoljno da može da se mesi.
Pomešala sam sve suve sastoje pa dodala ulje i vodu. Ostavila sam nekoliko minuta da psilijum učini svoje. Masa se jako brzo povezala i sve je nekako nabubrelo.
Uzela sam činije za sufle, namazala ih svinjskom mašću, vi možete da koristite puter ili maslinovo ulje. Sipala smesu i stavila u blago zagrejanu rernu. A onda sam je pojačala na 220. Pekli su se oko 20 minuta.
Kada sam ih izvadila iz činijica, stavila sam ih još nekoliko minuta na žicu da se uhvati fina korica sa svih strana.
Više o psilijumu možete da pročitate OVDE.
Prijatno!
Bas Vam hvala.Mnogo ste mi pomogli.
Recept deluje sjajno, nego ja nemam kalupe, da li bi smesa mogla da se ispeče u celosti, kao hleb?
Da se nadovezem na prethodno pitanje: da li mogu da se peku kao lepinjice? I zanima me da li se mrvi posto je heljdino brasno bez glutena, ili psilijum resava taj problem?
Mogu kao lepinjice, a psilujum povezuje smesu.