Hlepčići sa semenkama

10/07/2015

Hlepcici sa semenkama 4 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ovih dana su me ponovo svrbeli prsti pa sam morala da napravim nešto novo. Količine sam sipala iz glave i nije ispalo uoošte loše. Semenke su dale poseban ukus ovom hlebu, a zbog njih je bio jako zasitan pa nisam uspela da pojedem ni cela dva.

Za ove hlepčiće vam je potrebno:

  • 1/2 šolje heljdinog brašna
  • 2 kašike suncokreta
  • 2 kašike bundevinog semena (golice)
  • 2 kašike susama
  • 2 kašike lana
  • 1 puna kašičica psilijuma
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2/3 čaše kisele vode
  • 1 kašika maslinovog ulja

* mera je plastična čaša od kiselog mleka

Sve semenke sam ubacila u secka i mlela dok se nisu usitnile koliko su mogle. Nije bilo sitno kao brašno, ali dovoljno da može da se mesi.

Hlepcici sa semenkama 1 s

Pomešala sam sve suve sastoje pa dodala ulje i vodu. Ostavila sam nekoliko minuta da psilijum učini svoje. Masa se jako brzo povezala i sve je nekako nabubrelo.

Hlepcici sa semenkama 2 s

Uzela sam činije za sufle, namazala ih svinjskom mašću, vi možete da koristite puter ili maslinovo ulje. Sipala smesu i stavila u blago zagrejanu rernu. A onda sam je pojačala na 220. Pekli su se oko 20 minuta.

Hlepcici sa semenkama 3 s

Kada sam ih izvadila iz činijica, stavila sam ih još nekoliko minuta na žicu da se uhvati fina korica sa svih strana.

Više o psilijumu možete da pročitate OVDE.

Prijatno!



4 komentara

  1. Recept deluje sjajno, nego ja nemam kalupe, da li bi smesa mogla da se ispeče u celosti, kao hleb?

  2. Da se nadovezem na prethodno pitanje: da li mogu da se peku kao lepinjice? I zanima me da li se mrvi posto je heljdino brasno bez glutena, ili psilijum resava taj problem?

Ostavite komentar