Hleb “Tri šoljice”

31/05/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

“Kad ima hleba i tuga je lakša”, rekao je svojevremeno Servantes.

Niko ne zna kada smo tačno počeli da pravimo hleb, ali se veruje da je na našim stolovima barem 30.000 godina. Ljudi su verovatno pre toga jeli sirove žitarice koje su u nekom trenutku počeli da potapaju u vodu, a kasnije da ih melju i peku. I ti prvi hlebovi su se pravili bez kvasca. Bili su kao pogače. Verovatno tvrde. Egipćani su prvi počeli da stavljaju kvasac. A zatim su počeli da obogaćuju hleb sa susamom, medom i voćem. U Evropu je stigao preko starih Grka koji su najpre pravili hleb sa kiselim testom, od prosa i šire (slatkog vina) ili ječma i šire. I nekada se smatralo da je taman hleb samo za siromahe.

Sada je situacija malo drugačija, taman hleb se smatra kvalitetnijim, zdravijim. Naravno, uglavnom  ako je domaći. Većina kvazi integralnih hlebova po marketima je zapravo samo boja. Tek kada je hrono ishrana postala neverovatno popularna u našoj zemlji i proizvođači su shvatili da ipak moraju malo više da se potrude. Jer kupci postoje. I to horda kupaca.

Na žalost, većina hlebova na tržištu, iako nosin oznaku hrono, a to je postao sinonim za prirodno i zdravo, ne odgovaraju tom nazivu. Većina njih su samo za nijansu bolja verzija onoga što smo ranije imali. Ali sad su skuplji.

I zato je dobro napraviti svoj hleb, narem onda kada imamo vremena. Tako znamo šta jedemo.

Ovo je još jedan u nizu malih hlebova. Ima već godinu dana kako sam smanjila hleb ujutru. Nisam ga nije ranije jela u ogromnim količinama, ali sad retko kad pojedem više od dva ili tri manja parčeta. I onda ne volim da mi se hleb dugo vuče po kući.

Hleb “Tri šoljice”

Ovo je jedna od najjednostavnijih kombinacija. Ne morate da merite vagom, dovoljno je da uzmete šolju ili šoljicu, zavisi koliko veliki hleb treba da dobijete. Proporcija vode i brašna će biti ista bez obzira na veličinu. Jedino ako pravite baš veći hleb povećajte količinu soli i praška za pecivo.

Potrebno vam je:

 • 1 puna šoljica ražanog brašna
 • 1 puna šoljica heljdinog brašna
 • 1 puna šooljica spletinog brašna
 • 1/2 ravne kašičice morske soli
 • 2 pune kašičice praška za pecivo
 • 1 kašika maslinovog ulja
 • 1,5 šoljica vode

Zapremina šoljice koju sam ja koristila je 150 mililitara, odnosno 1,5 decilitara

U činiji pomešajte brašna, dodajte ulje i vodu i zamesite testo kašikom. Pokrijte činiju providnom folijom ili tanjirem i ostavite da stoji. Preko dana ili noći, nije bitno, što duže to bolje. Još nisu krenule zaista visoke letnje temperature i testo može bez problema duže da stoji na sobnoj temperaturi.

Po završetku fermentacije, dodajte so i prašak za pecivo i sve lepo umešajte u testo da se ravnomerno raspodeli. Najbolje je koristiti mikser sa nastavcima za testo. Ako ga nemate, zasuvite rukave, uzmite varjaču i udrite. Mešajte kao ludi. I radite na bicepsima. Kažu da je fizička aktivnost dobra stvar.

U pleh ili zemljani sud (ja sam takav kosristila) stavite pek papir, a zatim izručite smesu. Poravnajte je mokrim rukama i stavite da se peče. Moja rerna je slabija i hleb mi se nikada ne bi ispekao ako bih ga pekla na temperaturi ispod 210 stepeni. Jake rerne mogu ovakav hlen da ispeku i na 190 stepeni. Generalno, za integralne hlebove je bolja niža temperatura, iako će to produžiti period pečenja. Da se ispeče lepo i iznutra i spolja. Ovo je bio mali hleb, pa se pekao nešto manje od sat vremena.

Da, znam, struja je skupa, ali nema ništa bolje od domaćeg hleba.

Kada bude gotov, uvijte ga u suvu krpu i ostavite da se prohladi i izduva. Zato u poslednje vreme testo zamesim ujutru, hleb pečem uveče, i potpuno je spreman za upotrebu ujutru.

Kako u ovom hlebu ima heljde, on će biti malo vlažniji nego drugi hlebovi. Ali neće biti živ i može lepo da se seče. Ukoliko vam ta vlažnost smeta, vi parčiće samo malo prepecite u suvom tiganju. Ja inače tako jedem hleb. U 90% slučajeva ga prepečem pre upotrebe pa čak i ako je svež, sinoć ispečen. Em je ukusniji tako, em lakše “padne na stomak”.

I kombinujte ga sa čim god želite.

Prijatno!

 

 12 komentara

 1. Ako ostavljamo da odstoji hleb preko noci(ja uglavno ih pravim kao male lepinjice) , ujutru ga pecemo, jel moze da se stavi limon i soda uvecer(ja koristim to mesto pp), il mora pre pecenja? I ako se koristi psilium jel isto ilde limon i sb il pp?

  1. Pre pečenja, posebno ako su limun i soda jer oni momentalno stvaraju reakciju. Ako posle bude testo stajalo ništa neće biti od toga.

 2. Jel može prosto da se duplira količina ako bismo duplo više hleba hteli da napravimo, ili treba malo prilagoditi? Hvala!

 3. Mislim da mora pre pecenja, jer ce ovako izreagovati tokom stajanja. I ja sam probavala slicno sa praskom za pecivo, pa mi sredina hleba bila bez ijedne rupice, gnjecava. A i ovo za mesanje varjacom – mesala sam stvarno ko luda, jer masa se slepi od stajanja, ali tek sa mikserom sam uspela lepo da umesam prasak za pecivo naknadno ( razmucen u malo ulja).

 4. Može li bez speltinog brašna? Koji preporučujete da je u većoj razmeri razeno brašno?

 5. ja sam sve po receptu i testo mi je lepljivo.jer tako treba da bude?koja gustina?nzm ovo mi je drugi hleb koji cu da napravim i ucim

Ostavite komentar