Hleb “Snađi se”

20/08/2015

Hleb snadji se u kuhinji 1 s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ovo je hleb koji je pravljen pod devizom “Snađi se”. Uglavnim mi se to dešava sa brašnima (pravim od onog što trenutno imam), ali ovaj put desilo se da mi nedostaje podizača za testo.

Krenula sam sa onim Aninim proverenim receptom koji posle fermentacije treba da za završi sa sodom i limunom. Međutim, kad je trebalo da u izdvojenu šoljicu suve smese dodam 1,5 kafenu kašičicu sode, shvatila sam da imam manje od pola kesice. Dobro😃, prašak za pecivo je uvek dobra zamena, čak i češća, ali ja sam u kući imala i samo pola kesice praška za pecivo😦.

Dobro, početak je ipak izgledao ovako:

  • 2 čaše od jogurta speltinog brašna
  • 1 čaša ražanog brašna
  • 1 čaša heljdinog brašna
  • 8 kašika mlevenog lana
  • Semenke suncokreta, susama i golice
  • 1 kk soli

Ove suve sastojke sam promešala i kad sam shvatila da nemam dovoljnu količinu praška za pecivo ili sode, stavila sam po pola kesice oba podizača, u 2 kašike odvađene smese i sklonila sa strane.

Ostatak sam zamesila sa 2 kašike maslinovog ulja i 450 militara vrele vode. Količina vode može da varira u zavisnosti od krupnoće mlevenog brašna, pa se može desiti da vama zatreba nešto manje ili više. U svakom slučaju, testo treba da bude kompaktno i da ga vlažnim rukama lako možete odvojiti od ivica.

Prekriveno pvc folijom ovo testo fermentisalo se oko 2 sata, a nakon toga sam odvojenu količinu umešala u testo i dodala 1 kafenu kašičicu soka od limuna.

Mesi se vlažnim rukama. Ja sam veći deo postupka mešenja odradila u vangli, ali ipak sam testo i malo na pobrašnjenoj ploči doradila. Onda sam formirala veknu i prenela je u kalup za hleb obložen pek papirom. Oštrim nožem zasekla sam brazde i stavila hleb u toplu rernu da se peče. Za oko sat vremena bio je gotov, a ujutru i speman za degustiranje.

Hleb snadji se u kuhinji 2 s

Prijatno.

 Ostavite komentar