Juče sam ceo dan provela u krevetu, jela sam na silu. danas doručak za brz oporavak.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovaj hleb nisam ja pravila, već moja tetka. Našla je recept u nekom od magazina i odlučila da ga “prevede” na hrono. Ja sam se za to vreme igrala sa fotoaparatom.
Ispao je super, ali odgovorno tvrdim da bio bio bolji sa manje ulja. Bez obzira na brašno koje se koristi, četiri decilitra su previše.
Za ovaj hleb vam je potrebno:
- 500 grama integralnog speltinog brašna
- 500 grama mekog speltinog brašna
- 4 decilitra maslinovog ulja (preporulujem 2)
- 3 čaše vode
- šaka seckanog vlašca
- šaka seckanog mladog luka
- 1/2 kašike iseckanog peršuna
- 1/2 kapike iseckane mirođije
- 1 kašika tahinija
- 1 kašičica soli
- 2 praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
*čaša je od 2 decilitra
Prvo umešajte brašna, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zatim dodajte začine i sme promešajte, a onda u to stavite ulje i vodu i zamesite testo.
U pleh možete da stavite pek papir, a možete da je namažete uljem i pospete brašnom. Onda u to sručite smesu, zagladite je fino i pečete oko sat i po vremena na 200 stepeni. Kome je rerna slaba, neka malo podigne temperaturu. Pre nego što izvadite hleb, zabodite čačkalicu u njega. Ako se nešto lepi za nju, pustite hleb još malo.
Kao što mislim da ovaj hleb može da se spremi sa manje ulja, isto tako mislim da brašno može da bude potpuno integralno. Takođe smatram da bi se od mešavine ražanog i speltinog brašna takođe dobio jedan sasvim dobar hleb.
Začine izaberite po ukusu, ili prema onome što nađete na pijaci. I ako volite mirišljaviji hleb, slobodno povećajte količine. tetka se slepo držala recepta koji je našla.
Prijatno!
PS. Količine možete da prepolovite ukoliko nemate veliku familiju da sa vama deli ovaj hleb.