Hleb sa suncokretom

31/03/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ražano brašano mi je jedno od najukusnijih. Ako je krupnije mleveno sa njim se teže radi, ali se vredi pomučiti. Ako je dobro mleveno, svaki hleb bez muke ispadne savršeno. Bude taman, jak i sa hrskavom koricom.

Potrebno vam je:

  • 250 grama ražnog brašna
  • 50 grama speltinog brašna
  • 2 pune kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat ili dva soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 300 militara vode
  • Suncokret za posipanje

Pomešajte brašna, ulje i vodu. I ostavite da se fermentiše. Pred pečenje dodajte so i prašak za pecivo i sve lepo umešajte da bude ravnomerno u testu. Ako zapnmete zbog guste smese, dodajte još jednu kašiku ulja.

U pleh stavite pek papir i izručite smesu. Poravnajte je mokrim rukama i pospite suncokertom. A onda ga utapkajte rukama da ne bi spadao kada hleb bude pečen.

Stavite pleh u rernu i pecite oko sat do sat i po vremena. Zavisi od rerene i brašna, koliko je vode upilo. Čačklacom proverite da li je gotovo. Ako se nešto lepi za čačkalicu onda nije. Ukoliko morate da produžite pečenje i pomislite da će korica izgoreti pokrijte ga pek papirom. Pecite na 200 do 210 stepeni.

Pre nego što krenete da ga sečete pustite ga da se malo prohladi.

Ja sam ovog puta pravila sendvič, mada malo nabudžen sendvič. Uželela sam ga se.

Hleb sam namazala puterom, posolila, stavila pileća prsa, pariku, a onda sve prekrila prženim jajetom. Odlično!

 



14 komentara

  1. Pozdrav Ana! Ovo je moja omiljena kombinacija ražano i speltino! Koliko dugo ste ostavili da se fermentiše? Hvala.

  2. Moze li umesto praska za pecivo da se koristi soda bikarbona? i kad se stavlja , ako moze?

  3. Poštovana, da li treba prekriti hleb folijom prilikom pečenja. Koliko se peče pod folijom, a koliko bez nje? Hvala!

    1. Nekada prekrivam, nekada ne. Ukoliko pokrivate neka se peče pola sata do 40 minuta sa folijom a onda bez folije. Uvek proverite čačkalicom da li je gotov.

  4. Zdravo Ana, vec nekoliko puta pokusavam da napravim ovaj hleb, u ova tava koja je i na slici, ali nece da se ispece unutra (uvek se ceckalica lepiI, duri i nakon 1ipo do dva sata pecenje, i prikrijen i ne. Gde gresim? 🙂
    Pozdrav i hvala unapred!!

    1. Stavite manje vode u pustite ga da se što duže fermentiše. Mada je to sad teško jer su vrućine. I promenite proizvođača brašna. Neka brašna su toliko vrljava da u najbolje slučaju mogu lepinje da se naprave.

Ostavite komentar