Hleb sa soda bikarbonom i limunovim sokom

05/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Znam da nekima pravljenje sopstvenog hleba zvuči strašno i naporno ali, verujte mi, nije. Za ove naše hrono hlebove treba vam manje vremena, efektivnog, nego da ispržite jaja.

Pošto je moj brat u poslednjem trenutku promenio let, velikog dočeka koji smo planirali nije bilo, pa sam shvatila da imam vremena da smućkam novi hleb. Umešala sam sve sastojke za, bukvalno, tri minuta i ostavila testo da stoji. Igrom slučaja (čitajte: zaspala na trosedu), stajalo je celu noć.

Ujutru sam samo dodala sodu bikarbonu i lumuniv sok, dobro promešala i stavila u rernu, znači još tri minuta. Eto, toliko vam ukupno rada treba, celih šest minuta za domaći, zdrav, i ovog puta vruć hleb.

Treba vam:

  • 250 grama speltinog brašna
  • 250 grama ražanog brašna
  • kačičica soli
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 1 kašika kima
  • 500 militara tople vode
  • 1 ravna kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka (ja sam stavila 4 ali mislim da su dve dovoljne za početak. Ja volim i da osetim limun, a nekome će to možda da smeta. Počnite sa manje pa eksperimentišite dalje u receptima)
  • 3 kašike maslinovog ulja

Hleb sa sodom i limunovim sokom SAJT

Ruzmarin sam iseckala na sitno, pomešala sve suve sastojke, dodala maslinovo ulje i vodu. Dobro promešala varjačom, pokrila krpom i ostavila da stoji. Plan je bio da stoji tri sata, ali eto, i ja imam dušu, pa mi se omakne spavanje ispred televizora.

Ujutru sam dodala kašičicu sode bikarbone i četiri kašičice limunovog soka. I dobro promešala. Najbolje je da sodu i limunov sok stavite iz dva puta, kako mešate, da bi bili sugurni da je svuda u testu. Soda i limunov sok će odraditi posao umesto praška za pecivo koji i nije baš zdrav i treba ga redukovati u životu.

Presula sam smesu u vatrostalnu činiju u kojoj je bio pek papir, poklopila je i stavila da se peče na 250 stepeni. Bilo je gotovo za sat i 20 minuta. Taman je bio gotov dok sam se vratila iz šetnje sa psima.

Ne brinite ako budete imali tamniju šaru u testu, to je od površinskog dela testa koje potamni od stajanja preko noći.

Uz vruć hleb je išla kajgana sa paprikom i mladim lukom, malo domaćeg ljutog ajvara, pavlake i svjinskog vrata. Onako, sve po malo. Mi mešamo mlečno i jaja ponekad, ali vi, ako hoćete da mršavite, nemojte to da radite.
A ova slika samo dokazuje da nam se zima približava i da ćemo uskoro paliti svetlo za svaki doručak. A to me baš i ne radujte.
Kajgana sa soda hlebom SAJT



Ostavite komentar