Kuva i piše: Ana Ćubela Čim vidite da u naslovu piše …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Znam da nekima pravljenje sopstvenog hleba zvuči strašno i naporno ali, verujte mi, nije. Za ove naše hrono hlebove treba vam manje vremena, efektivnog, nego da ispržite jaja.
Pošto je moj brat u poslednjem trenutku promenio let, velikog dočeka koji smo planirali nije bilo, pa sam shvatila da imam vremena da smućkam novi hleb. Umešala sam sve sastojke za, bukvalno, tri minuta i ostavila testo da stoji. Igrom slučaja (čitajte: zaspala na trosedu), stajalo je celu noć.
Ujutru sam samo dodala sodu bikarbonu i lumuniv sok, dobro promešala i stavila u rernu, znači još tri minuta. Eto, toliko vam ukupno rada treba, celih šest minuta za domaći, zdrav, i ovog puta vruć hleb.
Treba vam:
- 250 grama speltinog brašna
- 250 grama ražanog brašna
- kačičica soli
- 1 grančica svežeg ruzmarina
- 1 kašika kima
- 500 militara tople vode
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka (ja sam stavila 4 ali mislim da su dve dovoljne za početak. Ja volim i da osetim limun, a nekome će to možda da smeta. Počnite sa manje pa eksperimentišite dalje u receptima)
- 3 kašike maslinovog ulja
Ruzmarin sam iseckala na sitno, pomešala sve suve sastojke, dodala maslinovo ulje i vodu. Dobro promešala varjačom, pokrila krpom i ostavila da stoji. Plan je bio da stoji tri sata, ali eto, i ja imam dušu, pa mi se omakne spavanje ispred televizora.
Ujutru sam dodala kašičicu sode bikarbone i četiri kašičice limunovog soka. I dobro promešala. Najbolje je da sodu i limunov sok stavite iz dva puta, kako mešate, da bi bili sugurni da je svuda u testu. Soda i limunov sok će odraditi posao umesto praška za pecivo koji i nije baš zdrav i treba ga redukovati u životu.
Presula sam smesu u vatrostalnu činiju u kojoj je bio pek papir, poklopila je i stavila da se peče na 250 stepeni. Bilo je gotovo za sat i 20 minuta. Taman je bio gotov dok sam se vratila iz šetnje sa psima.
Ne brinite ako budete imali tamniju šaru u testu, to je od površinskog dela testa koje potamni od stajanja preko noći.