Hleb sa prosenim brašnom. I zašto nije loše mesiti sa belancima.

21/02/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Mislila sam da sam nepovratno izgubila svoj osećaj za hleb. Nisam ih mnogo pravila poslednjih par meseci, ali nijedan nije bio baš kako treba. Posebno u poslednjih nekoliko nedelja. Ili se malo mrvio ili je bio malo vlažan ili je bio malo gorak ili jednostavno dosadan.

Prvo sam krivila brašna, pa rernu, pa semenke, pa shvatila da je možda do mene. I pomislila da možda nikada više neću napraviti odličan hleb. Jednostavan a odličan. Do juče.

Baybe, I am back!

Dobila sam jednu tamnu, raspucalu i neverovatno ukusnu veknu. Kada sam izvadila hleb iz rerne pomislila sam da je u pitanju još jedan fijasko jer je i ovaj previše potamneo. Malo sam zaboravila na njega dok se pekao. Uvila sam ga u krpu i ostavila do jutros. I ajme, što je dobar.

Potrebno vam je:

  • 200 grama ražanog brašna
  • 50 grama speltinog brašna
  • 50 grama prosenog brašna
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike suncokreta
  • 300 militara vode
  • 1 belance

Testo za hleb se fermentisalo, i to poprilično dugo. Celu noć i polovinu dana, tako se namestilo.

Prvo sam pomešala brašna, suncokret, ulje i vodu. Sve sam zamesila kašikom, poklopila činiju i ostavila. U stanu nije bilo toplo pa nije bilo mogućnosti da testo tek tako prokisne. Ali ne znam šta bi bilo da sam ga još malo duže ostavila.

Kada sam našla vremena, testo sam doradila. U činijici sam blago umutila jedno belance i dodala testu, a zatim mutila nastavcima za testo. Zatim sam polako dodavala so, pa prašak za pecivo. i mutila, mutila, mutila. Kada sam poverovala da se sve lepo izmešalo po testu, prebacila sam ga u pleh u kojem je bio pek papir. Rernu sam pre toga pustila da se malo zagreje.

Pošto nisam imala foliju, pokvasila sam drugi deo pek papira i pokrila hleb. pekla sam ga 15 do 20 minuta na 230 a onda spustila temperaturu između 200 i 210 setepeni. pred kraj pečenja sam otkrila hleb i smanjila temperaturu na 200 stepeni. E, tu sam se već nešto zaradila i zamalo spalila hleb. Odnosno, pretvorila ga u crnu ciglu. Ali sam se na vreme trgla i izvadila ga iz rerne.

Krpa, pa jutros doručak.

Odlično se sekao, nije se ni malo mrvio i bio je fantastičnog ukusa.

Zašto belance u testu

A sad da objasnim zašto belance u hlebu, verovatno se pitate. Kada imate loše ražano brašno, krupno mleveno, kao što ja sada imam, sa njim se jako teško napravi hleb. Pa još ako stavite neko brašno bez glutena, kao što je proseno, jako su male šanse da će se smesa povezati. U tom poslu mogu da vam pomognu psilijum ili člia semenke, ali te namirnice nisu svima dostupne. Ali zato belance završi posao.

U njemu nema masti, nema žumanca, već samo malo proteina pa je pogodno za sve osobe i takav hleb može sa svime da se meša. Pa isprobajte sledeći put kada budete pravili neko pecivo. Možete da koristite za hleb kada radite sa teškim brašnom ili za, recimo, štapiće. Testo bude mnogo elastičnije i lepo se valja.

Prijatno!1 komentar

Ostavite komentar