Kuva i piše: Ana Ćubela Post uveliko traje, a ja skoro …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ja sam osoba koja preteruje u svemu, a posebno u jelu i piću. Jedino što me čini disciplinovanom jeste hrono ishrana. Ali sam našla način da i u njoj eksperimentišem. Pa sam tako i sa Mirjaninim hlebom, koji je već dovoljno ekstravagantan, uspela da odem korak dalje. Pada mi napamet reč – alava.
Ovog puta sam pravila veću količinu pa sam koristila one najveće šolje, koje se obično koriste za čaj.
Treba vam:
- 3 šolje brašna (pomešala sam ražano, speltino i pšenično integralno)
- 1,5 kašika golice
- 1, 5 kašika suncokreta
- 1 kašika susama
- pola kašike smrvljenog lana
- 5 komada sušenog paradajza
- 6 -7 komada crnih maslina
- 1,5 kašičica belog luka u prahu
- 1, 5 kašičica kumina
- 2 kašičice soli
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 šolje kisele vode
Prvo sam umešala brašno, začine i prašak za pecivo. To sad dobro umešala pa dodala semenke i opet promešala. Zatim sam stavila ulje i kiselu vodu, a onda naseckan paradajz i masline. I sve opet dobro promešala. ne treba vam neka snaga za to jer je ova smsa dosta žitka.
Ostavila sam da stoji sat vremenai smesa se malo zgusnula.
Prebacila sam je u vatrostalnu činiju u koju sam stavila pek papir. Mokrim rukama sam poravnala površinu, pokopila činiju i ubacila je u mlaku rernu. Vatrostalno ne sme u previše toplo, jer će pući.
Hleb sam prvih pola sata pekla na 250, a onda sam smanjila na 220. Trebalo mu je oko sat vremena i 15 minuta. Kada je bio gotov, prebacila sam ga u suvu krpu i ostavila da se hladi do jutra. To je jako bitno da vam hleb ne bi ostao vlažan ukoliko ostane u činiji ili, pak, pretvrd ako ne bude u krpi.
Hleb je odličan i jako začinjen, pa samim tim nije za svaki dan. I uz njega, pošto već ima tako jake ukuse, nije potrebno ništa posebno. Malo putera i pršute ili neke šunke je sasvim ok. Ne trebaju vam nikakvi posebni namazi, jer je on sam za sebe mirisno i ukusno čudo. Mogla sam da ga jedem i samo sa kiselim mlekom, bez ičega.
Prijatno!