Hleb sa paradajzom i maslinama

22/01/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ja sam osoba koja preteruje u svemu, a posebno u jelu i piću. Jedino što me čini disciplinovanom jeste hrono ishrana. Ali sam našla način da i u njoj eksperimentišem. Pa sam tako i sa Mirjaninim hlebom, koji je već dovoljno ekstravagantan, uspela da odem korak dalje. Pada mi napamet reč – alava.

Ovog puta sam pravila veću količinu pa sam koristila one najveće šolje, koje se obično koriste za čaj.

Treba vam:

  • 3 šolje brašna (pomešala sam ražano, speltino i pšenično integralno)
  • 1,5 kašika golice
  • 1, 5 kašika suncokreta
  • 1 kašika susama
  • pola kašike smrvljenog lana
  • 5 komada sušenog paradajza
  • 6 -7 komada crnih maslina
  • 1,5 kašičica belog luka u prahu
  • 1, 5 kašičica kumina
  • 2 kašičice soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 šolje kisele vode

Hleb sa paradajtom i maslinama1

Prvo sam umešala brašno, začine i prašak za pecivo. To sad dobro umešala pa dodala semenke i opet promešala. Zatim sam stavila ulje i kiselu vodu, a onda naseckan paradajz i masline. I sve opet dobro promešala. ne treba vam neka snaga za to jer je ova smsa dosta žitka.

Ostavila sam da stoji sat vremenai smesa se malo zgusnula.

Prebacila sam je u vatrostalnu činiju u koju sam stavila pek papir. Mokrim rukama sam poravnala površinu, pokopila činiju i ubacila je u mlaku rernu. Vatrostalno ne sme u previše toplo, jer će pući.

Hleb sam prvih pola sata pekla na 250, a onda sam smanjila na 220. Trebalo mu je oko sat vremena i 15 minuta. Kada je bio gotov, prebacila sam ga u suvu krpu i ostavila da se hladi do jutra. To je jako bitno da vam hleb ne bi ostao vlažan ukoliko ostane u činiji ili, pak, pretvrd ako ne bude u krpi.

Hleb je odličan i jako začinjen, pa samim tim nije za svaki dan. I uz njega, pošto već ima tako jake ukuse, nije potrebno ništa posebno. Malo putera i pršute ili neke šunke je sasvim ok. Ne trebaju vam nikakvi posebni namazi, jer je on sam za sebe mirisno i ukusno čudo. Mogla sam da ga jedem i samo sa kiselim mlekom, bez ičega.

Prijatno!



Ostavite komentar