Hleb sa mirođijom i belim lukom

21/07/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za dobar hrono doručak nema ništa bolje od domaćeg hleba. Pa uz njega malo maslinovog ulja ili putera, pa jaja, sir, slanina….. ne pravim pitanje. Šta ko želi.

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • 1 kašika mlevene mirođije
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 2 manje kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 250 ml vode

 

Pomešajte brašna, so, mirođiju i beli luk u prahu. Zatim dodajte ulje i vodu. Kašikom zamesite testo i osravite ga da se fermentiše. A kako su vrućine udarile, smese za hleb mi znatno kraće stoje da testo ne bi postalo kiselo i neupotrebljivo. Ova smesa je stajala između tri i četiri sata. Kada je temperatura niža, smese stoje i po 12 sati. Što duže, to bolje.

Kada smesa odstoji, dodajte prašak za pecivo i dobro ga rasporedite po testu. U ovom slučaju će vam možda biti potreban mikser jer ražano brašno upija dosta vode i smesa uvek bude gušća nego, na primer, sa speltinim brašnom.

Stavite pek papir u pleh, prebacite smesu i lepo je rasporedite. Mokrim rukama zagladite testo pa uzmite kašičicu. Vrhom drške zarežite površinu na nekoliko mesta. Zajrejte rernu na 230 stepeni pa ubacite pleh. Pecite tako desetak do petnaest minuta pa smanjite temperaturu i pustite da se hleb iznutra isuši. Iako nije velika vekna, opet sam pekla hleb oko sat vremena.

Proverite čačkalicom da li je gotov i prebacite ga u suvu krpu do jutra.

Umesto mirođije, u hleb možete da stavite i neki drugi začin. Ali nemojte da preskočite beli luk u prahu. Ima ga malo, ne oseti se toliko, ali hlebu da dobar šmek.



1 komentar

  1. Vasi su hljebovi odlicni. Ja koristim medicinsku sodu umjesto praska za pecivo, i za divno cudo, pecivo uvijek naraste fino.

Ostavite komentar