Hleb sa lanom i sušenim paradajzom

23/01/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Da li ima nečeg lepšeg ujutru od domaćeh hleba i putera? Ili maslinovog ulja. Nema. Krckavo, mirišljavo, vruće!

Potrebno vam je:

  • 150 grama speltinog integralnog brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 1 kašika lana
  • 3 sušena paradajza
  • Prstohvat morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 150 militara tople vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 belance

Prvo zamesite samo brašno, so i vodu. I ostavite da se fermentiše. Ja sam testo zamesila juče popodne i plan je bio da stoji do večeri, barem 6 sati pa da ga pečem. Ali sam zaboravila na hleb, pa je smesa stajala do jutro. Samo sam činiju sve vreme držala poklopljenu tanjirom.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Ujutru sam blago umutila belance i dodala u smesu, kao i kašiku ulja. Onda sam uzela mikser sa onim nastavcima za testo i mutila dok se sve nije sjedinilo. Zatim sam dodala prašak za pecivo pa i njega lepo umutila u sve, a zatim i lan koji sam neposredno pre toga samlela u mlinu za kafu. Na kraju sam sitno iseckala paradajz i ubacila i njega u testo.

Paradajz dobro ocedite od ulja u kojem je bio. Nije baš najkvalitetnije.

U mali zemljani djuveč sam stavila pek papir a zatim izručila smesu. Biće gusta i lepljiva. Stavila sam u zagrejanu rernu i pekla oko 40 minuta na 210 stepeni. Proverite čačkalicom da li je gotov. Ako se ništa ne lepi za nju, znači da jeste. Hleb sam izvadila iz djuveča i stavila još malo na žicu. Da se uhvati fina korica sa svih strana. Donji deo hleba, koji je u pek papiru ume ponekad da ostane mekši jer se poduspari u tepsiji.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sačekala sam da hleb malo dane dušom pa sam ga isekla.

Uz njega sam jela puter sa origanom. Samo pomešate ta dva sastojka. I livanjski sir. nisam u restrikciji pa rado jedem tvrde sireve. Ovaj hleb možete da jedete sa čim god želite: sirom ili suhomesnatim ili jajima…. šta god volite i želite u tom trenutku.

Ukoliko se pitate zašto belance u hlebu, evo odgovora: Belance lepo poveže najrazličitija brašna. Od ječmenog hlebovi umeju ponekad da se mrve, zavisi koliko ga stavite, pa sam htela da izbegnem to.

Prijatno!



9 komentara

  1. Da li hleb poklopite dok se pece, uvek imam nedoumicu oko toga, ne znam u kojim slucajevima treba, a u kojim ne?

  2. Postovana, upravo sam napravila smesu za ovaj hleb… Da li ste sigurno dobro napisali mere? Smesa je toliko mala, kao za 3-4 pogacice… i mnogo je gusta, toliko da moze rukama da se oblikuje…

    1. Ovo je malo hleb, ide samo 200 gr brašna. A ne bi trebalo da je baš toliko gusto. Ide 150 ml tople vode i jedno belance. To nije malo tečnog. Javite šta ste uradili do kraja i kako je ispalo.

  3. Evo upravo sam ga ponovo napravila, super je ispao 🙂 Prosli put kada sam napisala da je jako gusto, to je bilo kada sam umesala brasno, so i vodu. Kada se kasnije doda ulje i belance, vise nije tako gusto. Hleb jeste manji, ali taman je 🙂 Pravila sam bez paradajza oba puta. Hvala na receptu!

  4. Zdravo Ana,
    Obzirom da sam vegan, da li postoji neka varijanta bez bjelanaca? Hvala puno.

Ostavite komentar