Kuva i piše: Jovana Milovanović Soparnik, tačnije Poljički soparnik, …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mnogo vremena je prošlo od kako sam postavila neki recept za hleb na blog. Malo sam se umorila od njih. U poslednje vreme sam uglavnom pravila neka sitnija peciva i palačinke.
Ali me je sestra prevarila jutros. Plan je bio da dođem kod nje u 7:30 da čuvam Relju. Pa sam ustala ranije i prošetala pse. Da bi mi rekla da u stvari i ne moram da ga čuvam, naša tetka se prijavila. I šta ću, kad već vilim od 6:30, odlučim da napravim hleb. Ali mali. Ne volim da mi se nešto vuče danima po kući, a i ne jedem hleba kao ranije.
A pošto sam odlučila da napravim takozvani “dijetalni hleb”, samo od ražanog i ovsenog brašna, ostavljanje da stoji nikako nije opcija. Ovseno brašno dosta suši peciva i što duže stoje sve se teže seku, jer se sve više trune.
Pročitajte još:
Kako da pametno upotrebite ovseno brašno i da se ne nervirate
Potrebno vam je:
- 120 grama ražanog brašna
- 30 grama ovsenog brašna
- Prstohvat morske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašika maslinovog ulja
- 150 militara kisele vode
- semenke za posipanje
Klasika. Kao i za svako pecivo prvo promešate brašna, so i prašak za pecivo, začin. Dobro, da se sve lepo umeša. Onda dodate ulje i kiselu vodu. Promešate.
Sve ovo bi bilo bolje da sam smesu zamesila još sinoć a pekla ujutru. Samo bi tad prašak za pecivo dodala pred pečenje. Ali nisam znala da ću mesiti svoj hleb sabajle.
Smesu sam prebacila u pleh u koji sam stavila pek papir. Pokrila sam folijom i pekla 20 minuta pokrivenog na 20 stepeni. onda sam sklonila foliju i pekla još 20 minuta na 210 stepeni. Moja rerna je dosta slaba, mislim da su grejači već dugo u fazi umiranja pa će vama biti ok i niža temperatura. Svako treba da poznaje svoju rernu.
Čačkalicom proverite da li je gotov. Zabodite čačkalicu u hleb pa je izvucite. Ako se ništa ne lepi za nju, to je to.
Hleb sam prebacila u svu krpu i ostavila petnaestak minuta da se ohladi.
Kurkuma će hlebu dati finu žućkastu boju.
Pročitajte još:
Kurkuma – začin koji bi trebalo da imate u kuhinji
Iako u poslednje vreme jedem dosta kačkavalja po preporukama dr Alana Delaboa, tvorca hrono ishrane, dans nisam mogla. Htela sam nešto zaista jednostavno. I odabrala sam puter i šunku. Ništa više.
A evo nekoliko činjenica zašto je puter dobar, iako su nas dugo ubeđivali da će nam zakrčiti arterije:
- Ima u sebi vitamina rastvorljivih u mastima: A, E i K2.
- Sadrži zasićene masti koje mogu pozitivno da utiču na holesterol posebno ako se uzimaju ujutru
- Ima linolnu kiselinu, jednu od esecijalnih (neophodnih) masnih kiselina koje moraju da se uzimaju
Prijatno!