Kuva i piše: Ana Ćubela Ove naše hrono hlebove karakteriše nekoliko …
Kuva i piše:
Ana Anufrijev
Konopljino brašno je jako tamne boje, prilično je oštro pod ruku. Nisam ga koristila u većim količinama – to ostavljam za mafine ili palačinke.
Za ovaj hleb je potrebno:
- 3 šolje speltinog brašna
- 1 šolja ražanog
- 1/2 šolje integralnog pšeničnog
- 50 grama mlevenog suncokreta
- 6 kašika konopljinog brašna
- 2 kafena kašičica praška za pecivo
- so, kurkuma, kim i golica prema ukusu
Suvi sastojci se izmešaju i u to se doda:
- 1 jaje
- 1 čaša kiselig mleka
- 1,5 šolja (kojom se merilo brašno) kisele vode
Od ovih sastojaka dobije se testo koje se lako odvaja od zidova vangle. Još malo je potrebno doraditi ga na podlozi posutoj brašnom. Formirati veknu i prebaciti u podmašćen kalup. Od brašna sa podloge, prilikom pečenja stvoriće se ovaj rustični izgled.
Hleb staviti da se peče u toplu rernu i peći 20-tak minuta na 220 stepeni i još 15-tak na 180 stepeni. Izvaditi iz rerne, uviti u krpu i sačekati doručak…