Nekada sam stalno pravila mafine. Slane, naravno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada sam počela sa hrono ishranom, i kada sam počela da pravim svoje hlebove, semenke i heljda bili su neizostavni deo. Kasnije sam se uželela laganih hlebova pa sas semenke izbacila a heljdu poprilično smanjila. Ona je uglavnom odgovorna za teške hlebove. Teško se radi s njom, upija dosta vode, vlaži hlebove ali je zdrava i ne treba je baš izbegavati. Ali mora da se meša sa nekim drugim brašnom, speltinim ili ražanim.
Potrebno vam je:
- 200 gr speltinog integralnog brašna
- 100 gr heljdinog integralnog brašna
- po 1, 5 kašika susama, semena bundeve, suncokreta i lana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 pune kašičice praška za pecivo
- Prstohvat ili dva morske soli
- 300 ml vode
Pomešajte brašna, so, semenke i vodu. Poklopite činiju i ostavite smesu da se fermentiše, ova moja je stajala desetak sati. Onda sam dodala ulje i prašak za pecivo, dobro umešala sve nastavcima za testo na mikseru.
U pleh sam stavila pek papir, izručila smesu i zagladila je mokrim rukama. zasekla sam površinu hleba nožem i posula ga sa malo speltinog brašna. Stavila sam pleh u zagrejanu rernu i pekla oko sat vremena na 210 stepeni. Proverite čačkalivom da li je gotov hleb. Kada bude bio, izvadite ga iz pleha i uvijte u suvu krpu da se tako ohladi.
Smesu sam umutila ujutru, hleb pekla uveče. Bio je spreman za doručak sledeći dan.