Hleb sa divljim origanom i maslinama

10/06/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Kada sam počela da se hranim prema osnovnim principima hrono ishrane, najveći izazov, ali i najveća zabava, je bilo pravljenje hrono hleba. I tada sam smišljala nove kombinacije skoro svaki dan. U poslednje vreme najmanje pravim hlebove, jer teško pronalazim dovoljno vremena, ali im se radujem kao prvog dana.

Svaki put kada dobijem neki nov začin, odmah zamislim kako bi mogla da ga isprobam u pecivu. Ovog puta sam na poklon dobila divlji origano iz Grčke. Ako ne možete da nađete takav, iskoristite običan sušeni origano.

Takođe, za hleb sam koristila graham brašno. To je mešavina integralnog i finije mlevenog pšeničnog brašna. Zato ga nisam koristila dok sam bila u restrikciji, a i sad ga koristim baš ponekad. Umesto njega, možete da stavite speltino brašno, ili mešavinu speltinog i ražanog.

Potrebno vam je:

  • 250 grama graham brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 2/3 kesice praška za pecivo
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • šaka crnih maslina
  • 2 kašičice divljeg origana
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 250 militara vode

Prvo poimešajte brašna, so, prašak za pecivo i origano. Zatim dodajte maslinovo ulje, vodu i masline koje ste iseckali pre toga. Sve umešajte kašikom i ostavite da odstoji neko vreme. Može i 15 minuta, a može i par sati.

Ako koristite metalni pleh, u njega stavite pek papir. Ja sam ovog puta koristila nov silikonski kalup, koji sam takođe dobila na poklon. Hvala, Slavice, odličan je!

Prebacite smesu u pleh, poravnajte je mokrim rukama i stavite preko semenke po želji. Malo ih utapkajte u smesu da ne bi otpadale kada ispečete hleb. Pokrijte smesu folijom i stavite pleh u zagrejanu rernu. Pecite oko 40 minuta na 200 ili 210 stepeni. Onda sklonite foliju i pecite još 15 do 20 minuta bez nje.

Canon 700 D

Canon 700 D

Uzmite čačkalicu i zabodite je u hleb. Ako se za nju ništa ne lepi, znači da je gotov i možete da ga vadite iz rerne. Hleb prebacite u suvu krpu i ostavite ga da se prohladi. Nikada ne sečem hlebove dok su vrući jer će izgledati kao da su živi unutra. Ako mi se jede vruće pecivo, onda pravim lepinje ili pogače koje mogu da kidam rukama.

Canon 700 D

Canon 700 D

A kako nisam u restrikciji, tako sam napravila jedan pravi vanrestriktivan doručak: sa puterom i kačkavaljem. Moja omiljena kombinacija. Vi stavite šta god želite.

Canon 700 D

Canon 700 D

Prijatno!6 komentara

Ostavite komentar