U restrikciji ovaj patlidžan za doručak, van restrikcije može i za ručak
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ne znam da li se sećate, ali sam negde u septembru prošle godine objavila “7 zapovesti za sledećih godinu dana”. Na tom spisku se našla i stavka “Više putuj”. Možda nisam imala vremena za neka duga putovanja, ali sam iskoristila sve što sam mogla u datom trenutku. A poslednjih meseci se trudim da ne propustim neko vikend “landaranje”, ukoliko se prilika ukaže.
Pa smo tako prošlog vikenda uživali u vikendici na Bukulji. Manje od sat vremena voženje od Beograda a raj na zemlji. Ogromno dvorište, zelenilo, bazen….Pa čak i svici koji svetle iz žbunja sa svih strana. Nisam ih videla od malena, a sada se jedan popeo i na moju majicu.
A kako sam u društvu bila jedina koja voli da kuva, na mene je palo da nahranim društvo. Nije mi baš bilo svejedno kako će hleb ispasti jer – nova kuhinja, nova rerna. Pa sam ga zamesila u toku dana i ispekla uveče. Da ujutru mogu da popravim stvar ako ostane živ unutra i bacim se na neke palačinke.
Ali nije bilo potrebe za tim. Čim sam ga presekla znala sam sa sam se izvukla. Tu se našao i Jugoslav kao prvi degustator koji je samo rekao “Dobar, dobar”.
Pogledajte Pidžama party na otvorenom:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258750311043642/
A sad i recept za hleb. Nemojte da se iznenadite što sam vodu merila šoljicama, nisam mogla da pronađem mericu u kuhinji. Parola – snađi se.
Potrebno vam je:
- 300 gr speltinog brašna
- 100 gr ražanog brašna
- 100 gr ječmenog brašna
- Prstohvat ili dva morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1, 5 kesica praška za pecivo
- 2, 5 šoljica vode
Šoljice su one manje, često ih različiti proizvođači imaju kao promotivne i u njih staje cca 150 ml vode. To znači da sam ukupno stavila između 350 i 370 ml vode. Smesa ne treba da bude pregusta ali ni retka. Taman da može malo teže da se promeša kašikom.
Prvo sam pomešala brašno i vodu i ostavila da odstoji oko 6 sati. Zatim sam dodala ulje, so i prašak za pecivo. Zagrejala sam malo vode u šerpi i stavila preko činiju na nekih pola sata. Isprobajte ovo, videćete razliku. Smesa nekako nadođe, kao da ima kvasca u sebi, ponekad se stvore i mali mehurići. Tada je prebacite u pleh sa pek papirom. Videćete da je smesa kompaktnija i nekako lepljiva.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Rernu upaliti pre nego što počnete da dovršavate hleb i stavite na najjače, pa smanjite kada ubacite pleh.
Zagladite hleb po površini mokrim rukama i ubacite u rernu. pekla sam ga oko sat vremena. Prvo na 220 stepeni pa onda na 200. Proverite čačkalivom da li je gotov. Ubodite u hleb na više mesta. Ako se ništa nije zalepilo na čačklaicu kada je izvučete, to je to. Uvijte hleb u suvu krpu i ostavite preko noći da se lepo “izduva”.
A onda ujutru šta vam je po volji.
Prijatno! I uživajte kada god možete.