Hleb sa Bukulje: Prava rustika

25/06/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ne znam da li se sećate, ali sam negde u septembru prošle godine objavila “7 zapovesti za sledećih godinu dana”. Na tom spisku se našla i stavka “Više putuj”. Možda nisam imala vremena za neka duga putovanja, ali sam iskoristila sve što sam mogla u datom trenutku. A poslednjih meseci se trudim da ne propustim neko vikend “landaranje”, ukoliko se prilika ukaže.

Pa smo tako prošlog vikenda uživali u vikendici na Bukulji. Manje od sat vremena voženje od Beograda a raj na zemlji. Ogromno dvorište, zelenilo, bazen….Pa čak i svici koji svetle iz žbunja sa svih strana. Nisam ih videla od malena, a sada se jedan popeo i na moju majicu.

A kako sam u društvu bila jedina koja voli da kuva, na mene je palo da nahranim društvo. Nije mi baš bilo svejedno kako će hleb ispasti jer – nova kuhinja, nova rerna. Pa sam ga zamesila u toku dana i ispekla uveče. Da ujutru mogu da popravim stvar ako ostane živ unutra i bacim se na neke palačinke.

Ali nije bilo potrebe za tim. Čim sam ga presekla znala sam sa sam se izvukla. Tu se našao i Jugoslav kao prvi degustator koji je samo rekao “Dobar, dobar”.

Pogledajte Pidžama party na otvorenom:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258750311043642/

A sad i recept za hleb. Nemojte da se iznenadite što sam vodu merila šoljicama, nisam mogla da pronađem mericu u kuhinji. Parola – snađi se.

Potrebno vam je:

  • 300 gr speltinog brašna
  • 100 gr ražanog brašna
  • 100 gr ječmenog brašna
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1, 5 kesica praška za pecivo
  • 2, 5 šoljica vode

Šoljice su one manje, često ih različiti proizvođači imaju kao promotivne i u njih staje cca 150 ml vode. To znači da sam ukupno stavila između 350 i 370 ml vode. Smesa ne treba da bude pregusta ali ni retka. Taman da može malo teže da se promeša kašikom.

Prvo sam pomešala brašno i vodu i ostavila da odstoji oko 6 sati. Zatim sam dodala ulje, so i prašak za pecivo. Zagrejala sam malo vode u šerpi i stavila preko činiju na nekih pola sata. Isprobajte ovo, videćete razliku. Smesa nekako nadođe, kao da ima kvasca u sebi, ponekad se stvore i mali mehurići. Tada je prebacite u pleh sa pek papirom. Videćete da je smesa kompaktnija i nekako lepljiva.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Rernu upaliti pre nego što počnete da dovršavate hleb i stavite na najjače, pa smanjite kada ubacite pleh.

Zagladite hleb po površini mokrim rukama i ubacite u rernu. pekla sam ga oko sat vremena. Prvo na 220 stepeni pa onda na 200. Proverite čačkalivom da li je gotov. Ubodite u hleb na više mesta. Ako se ništa nije zalepilo na čačklaicu kada je izvučete, to je to. Uvijte hleb u suvu krpu i ostavite preko noći da se lepo “izduva”.

A onda ujutru šta vam je po volji.

Prijatno! I uživajte kada god možete.

 Ostavite komentar