Hleb od svetlog brašna

28/05/2016

 

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Već duže vreme razrađujem recept za nekakav neutralan hrono hleb. Premda je to skoro nemoguće, jer su sva integralna brašna aromatična i specifična, izabrala sam kombinaciju koja je, čini mi se, mnogima najblaža i najukusnija. Uz sve to sam se poigrala i sa bojom brašana, pa je hleb ispao zlatno smeđ ili što bi anglosaksonci rekli golden brown. Takođe, htela sam da uvedem i pšenične klice, kao i mekinje malo redovnije u upotrebu, s obzirom na njihove blagodeti.

Za ovaj hleb vam je potrebno:
• 150 grama integralnog speltinog brašna,
• 150 grama mekog speltinog brašna,
• 150 grama ječmenog brašna,
• 2 kašike mlevenog lana,
• 2 kašike ražanih (ili bilo kojih drugih) mekinja,
• 2 kašike pšeničnih klica,
• 2 kašike susama,
• 1,5 kašičica soli,
• 2 kašičice praška za pecivo,
• 1 kašičica sode bikarbone,
• 5 decilitara (dve i po šolje) kisele vode,
• 2 kašike maslinovog ulja.
Najpre promešajte sve suve sastojke. Boja je divna, žuta, a ražane mekinje daju tamne ’flekice’.

Hleb od svetlog brasna 1 s

Zatim dodajte vlažne sastojke. Kisela voda je neophodan sastojak ovog hleba, jer se on ne fermentiše, a ona takođe i aktivira sodu bikarbonu. Smesa je poput neke guste palente.

Hleb od svetlog brasna 2 s

Nakon što ste sve propisno promešali, ostavite testo jedno desetak minuta da odmori. Za to vreme nauljite kalup za hleb. Ja nešto ne volim da koristim pek papir za hleb, jer mi ga on ružno oblikuje. Ono što sam počela da radim u poslednje vreme, a to i vama preporučujem, je da pleh nakon zamašćivanja pospem semenkama, a ne brašnom. U ovom slučaju to je susam.

Hleb od svetlog brasna 9 s

Zagladite površinu hleba sa malo vode i pospite brašnom. Ja sam ječmenim. Ako ste posebno fino raspoloženi, uzmite neki kalup za kolače i utisnite neki oblik. Možete pri tom da zamišljate da pravite otiske u pesku neke divne plaže. 😉

Hleb od svetlog brasna 4 s

Prekrijte dobro kalup aluminijumskom folijom sa svih strana i pecite ga sat vremena na 200°C, zatim ga uklonite foliju i pecite ga još 40 minuta na 150°C. Pečen hleb izvadite odmah iz kalupa i ostavite minimum 2–3 sata (ja ga ostavim celo popodne) da se potpuno osuši sa svih strana, pa ga tek onda uvijte u krpu. I da, s obzirom na to da je hleb jako ukusan i mirisan, a ne mora se prethodno fermentisati, moj savet je da ga pečete rano ujutru, kako ne biste došli u iskušenje da ga probate u nedozvoljeno vreme. Moram da priznam da sam se u prethodnom periodu ogrešila o mekinje, što se tiče njihovog uticaja na samu strukture hleba. Mislila sam da neće naročito doprineti, ali pogledajte te divne rupice. Za njih su zaslužne upravo one.

Hleb od svetlog brasna 8 s

Hleb od svetlog brasna 7 s

 

Hleb od svetlog brasna 5 s

Hleb od svetlog brasna 6 s

PS. Meko speltino brašno ne bi trebalo koristiti na početku hrono ishrane.3 komentara

    1. Zato što je nutritivno daleko siromašnije od integralnog i sigurno ima veći GI. Kao što je velika razlika između belog pšeničnog i integračnog pšeničnog.

  1. Hleb je odličan, ja nisam imala pšenicne klice pa sam stavila psilijuma, i umesto razanih ovsene mekinje.

Ostavite komentar