Kuva i piše: Ana Ćubela Tunjevinu uglavnom jedem uveče, ali po …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Dugo nisam napravila neki nov hleb. Ako se izuzme onih desetak koje sam pravila za novi kuvar “Hrono peciva” . Juče su me uhvatili pundravci pa sam zamesila nešto dobro.
Kupujem i gotove proizvode, ali nema ničeg lepšeg, a ni zdravijeg, nego kada napraviš nešto svoje. Ovi naši hlebovi ne iziskuju mnogo truda i znanja da bi ispali kako treba. Nema kvasca pa ne ma potrebe da se hleb nekoliko puta premesi. Ceo proces se završi običnom kašikom. Jedino bi bilo dobro da svako testo odleži, makar preko noći.
Pročitajte još:
Kako eliminisati fitinsku kiselinu iz žitarica i brašna
Ja sam smesu zamutila juče oko 16, a pekla uveče kada sam se vratila kući. Hleb je bio gotov taman kada mi se završila serija Vejvard Pajns (Wayward Pines). U prvu sezonu nisam bila zaljubljena, gledala sam na preskok, ali kako vreme odmiče sve više volim ovu seriju.
Potrebno vam je:
- 200 grama ražanog brašna
- 50 grama ovsenog brašna
- 1,5 kašika maslinovog ulja
- 1,5 kašika psilijuma
- 1/2 kašičice morske soli
- 270 militara vode
Posle fermentacije:
- 1 ravna kašičica sode bikarbone
- 3 kašičice limunovog soka
U činiji pomešajte brašna, so i psilijum. Zatim dodajte ulje i vodu. Sve dobro promešajte, činiju prekrijte providnom folijom i ostavite da stoji. Na sobnoj temperaturi, ukoliko u vašem stanu nije pretoplo.
Ova smesa je stajala otprilike šest sati. Za to vreme su ražano brašno i psilijum “popili” dosta vode, pa sam morala da dodam još malo da bi lepo umešala sodu bikarbonu i limunov sok. Ali nisam dodavala mnogo, možda 20 ili 30 militara. Uzela sam mikser, stavila nastavke za testo i krenula da “drljam” po smesi. Vežbanje mišića nije na odmet. Sodu bikarbonu sam dodavala po malo, sve vreme mešajući, da bi se dobro rasporedila. Kada sam završila sa njom, isto tako sam, malo po malo, dodavala limun.
Na pleh sam stavila pek papir, pa mokrim rukama izvadila testo i formirala ga dlanovima. Postavila sam veknicu na papir, a zatim još jednom pokvasila ruke i lepo oblikovala kao što bi neko oblikovao ćup na času grančarije. Zahvaljujući psilijumu smesa će biti kompaktna i neće se razlivati.
Pleh sam ubacila u zagrejanu rernu i pekla oko 40 minuta na 200 stepeni. Proverite čačkalicim da li je gotov pre nego što ga izvadite.
Na jednoj strani je pukao, a za to postoje dva razloga:
a) nisam umešala sodu i limun kako treba, pa je jedna strana narasla više
b) grejači u rerni su otišli dođavola pa ne greju ravnomerno
Kako god bilo, hleb je ispao odlično. Bio je ukusan, lepo se sekao i nimalo se nije mrvio. Živeo psilijum!
Pročitajte još:
Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor
Uz hleb sam napravila namaz od pavlake, šunke, susama i crvenog luka. Postupak je krajnje jednostavan. Šunku i crveni luk sam iseckala što sitnije, susam sam malo prepekla i sve pomešala sa pavlakom. Punomasnom.
Ovakav namaz mogu da jedu i oni koji su u najstrožoj restrikciji, samo se pavlaka ne preporučuje prečesto.
Prijatno!
Koliko ste stavili psilijuma u smesu i u kom obliku ga koristite(ljuspice)?
1,5 kašiku. Koristim neki psilijum koji je između ljuspica i skroz mlevenog.
Poštovana Ana, niste naveli koliko psilijuma stavljate ?
Dodala sam naknadno, ne znam kako sam zaboravila da ubacim: 1,5 kašiku.
Divan recept! 🙂 Imam jedno pitanje za Vas. Posto sam pocetnik, mjesec dana sam na HI, i nikad mi ne uspije hljeb. Naime, stvori se korica, a unutra ostane nepecen, i ako ga ostavim da se duze pece, kora postane pretvrda, a unutrasnjost i dalje nepecena. Isprobala sam razne kombinacije temperature i duzine pecenja, i jos mi nije uspjelo, pa pravim samo tanje pogacice i palacinke. Ako biste imali neki savjet za mene, bila bih vrlo zahvalna 🙂
Smanjite temperaturu. Svaka rerna je razičita. Ako se prebrzo napravi tvrda korica onda se unutrašnjost teško ispeče. I ako vam korica bude pretvrda kada izvadite hleb, stavite ga na 15 minuta u mokru krpu pa onda u suvu.
Draga Ana, kao i uvek recepti su divni. Probala sam i namaz i samo umesto crvenog luka stavila praziluk (jer ga često koristim u ishrani ) i oduševila sam se. Samo napred, sa novim idejama♡
Dobar Dan jos kad bi nam objasnila sta je PSILIJUM mozda bi Hleb bio OK
Hvala Vam mnogo, poslusala sam savjete i uspjelo mi je 🙂
Pozdrav Ana!
Imam slican problem, cesto pecem mnogo duze hleb od onoga sto pise jer mi uvek deluje nepecen.
Da li kada presecete ohladjen hleb on i dalje bude malo vlazan? Deluje mi kao da nikada ne uspem skroz da ga ispecem…
Hvala!
U svakom hlebu postoji određen stepen vlage, ali nije živ ili gnjecav. Morate da nađete dobru kombinaciju brašna i da dobro podesite temperaturu na vašoj rerni. Svaka je različita, a temperatura ne treba da bude prejaka jer se brzo napravi korica pa hleb ostane unutra vlažniji nego što treba.
Pozdrav, moze li bez psilijuma?
Nestalo mi je, a imam samo razano i ovseno brasno… A samo razani hleb mi dosadio ?
Truniće se hleb, ali probajte.
Pozdrav Ana,
Ja ne mogu da podnesem miris sode bikarbone u hlebu. Da li postoji neka druga mogućnost, a da hleb bude ovako lep kao kod vas na slici (i naravno da se ne stavlja kvasac)?
Jedino prašak za pecivo. I ostavite smesu da odstoji pa dodajte prašak i pecite.
Gdje sa smjesom za hleb kad nastupe visoke temperature?
Hvala
Jedino u frižider ili neku hladnu prostoriju ako imate.