Kuva i piše: Ana Ćubela Ove lepinje sam nazvala mirišljave jer …
Htela sam sinoć da zamesim neki novi hleb, da promenim malo. I pošto nisam našla neki interesantan recept na netu, odlučila sam da ga smućkam iz glave. I odlično je ispao.
Treba vam:
- 200 grama ražanog brašna
- 200 grama speltinog brašna
- 2 pune kašike heljdinog brašna
- kašičica i po soli
- prašak za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 2 kašike golice
- 2 kašike smrvljenog ili mlevenog lana
- kašika kima
- 4 kašike maslinovog ulja
- 500 militara mlake vode
- 2 kašičice limunovog soka
Pomešala sam sve suve sastojke, a zatim dodala maslinovo ulje, vodu i na kraju limunov sok. mesu sam umutila drvenom kutlačom i ostavila pola sata da stoji.
Presula sam u vatrostalnu činiju u koju sam stavila pek papir, posula hleb krupnom morskom solju i kimom, poklopila činiju i stavila je u blago zagrejanu rernu, a onda digla temperaturu na 250 stepeni.
Pekla sam ga duže od sat vremena, recimo sat i petnaest minuta.
Izvadila ga onako toplog i stavila u krpu. Tako se ohladio do jutra.
Korica je bila hrskava, ali ne pretvrda. Unutrašnjost hleba je bila malo vlažna, ali to mora tako čim ima heljde unutra. Nije se uopšte mrvio i jako se lepo seče.
Prijatno!
Pozdrav, prije godinu dana sam prvi put krenula na hrono sistem i pokazalo se vrlo uspješno, ipak nakon tri mjeseca sam prestala, jer sam bila lijena. U međuvremenu sam ostala trudna i prije tri mjeseca sam se porodila. Sada želim ponovo da krenem na hrono režim. Pronašla sam ovaj sajt koji je odličan, a prošli put nisam pravila hljeb, nego sam kupovala raženi. U mom gradu nemam gdje da kupim speltino brašno, pa me zanima može li ovaj hljeb samo sa heljdinim i raženim, i koliko čega? Pravila sam one pogačice, samo od raženog i heljdinog, ispale su dobro, ali su bile gorke…kako da napravim da ne bude tako. Hvala 🙂
Najukusniji hleb ikada! Svaka cast. Na svemu.
I hvala.
Pozdrav.
Hvala
Hvala
Koje brašno može umesto ražanog? (ražano ima gluten) Kinoa, riža, zob? Ideje?
I raž i spelta imaju gluten. Ako budete pravili ovaj hleb bez brašna koje ima gluten, onda će se mrviti. da biste to sprečili, ili barem smanjili, morate da dodate psilijum ili jaja ili da probate sa potopljenim mekinjama. Nekima je to pomoglo, ja nisam sa mekinjama probala.
Ako ne stavim limunov sok, samo iz razloga sto ga trenutno nemam u kuci, hoce li se nesto promeniti? Pozdrav…
Može bez pošto ide i prašak za pecivo.