Kuva i piše: Ana Ćubela Ovih dana se ponašam kao malo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Moj prvi hleb od kefir kvasca! Tako sam ponosna. Jeste se malo prepekao, pa potamneo po površini, ali je dobro ispao. Sledeći put će sigurno biti savršen, jer planiram da mu napravim i više rupica u njemu :).
Treba vam:
- 300 grama speltinog integralnog brašna
- kultura kvasca koja je napravljena sa kefirom
- ravna kašika smrvljenog lana
- ravna kašika susama
- pola kašike kima
- ravna kašičica soli
- 1, 5 decilitar mlake vode (otprilike)
Po receptu koji sam našla na blogu Gaga u kujni ide mlaka voda, zamalo sam stavila hladnu.
Pomešala sam brašno sa solju i semenkama, a zatim dodala kvasac. Sve sam umešala, poklopila i ostavila da stoji 12 sati.
Smesa se duplirala.
Nakon toga sam izvadila smesu, premesila je, stavila u kalup sa pek papirom i ostavila još sat da ponovo nadođe.
Pekla sam na 220 oko sat vremena, jer je moja rerna malo slabija. Da vam korica ne bi izgorela hleb pred kraj možete da pokrijete folijom. Ili da ga od početka pečete pokrivenog, a pred kraj otkrijte da bi se uhvatila lepa korica.
Izvadila sam hleb, uvila ga u krpu i ostavila da se ohladi.
Odličan!
Imam jedno pitanje, znate li da spremite domaci kefir? Hvala
Da, to je jako lako. Nabavite kefirna zrnca, sipate mleko, ostavite 24 sata u tegli i dobijete kefir 🙂
Zrnca možete da nabavite i na Fejsbuku, postoje minimum dve grupe u kojima ljudi razmeenjuju kefirna zrnca
Dali moze u restrikciji da se jedu hlebovi sa ovi kvascem od kefira
Mogu, samo je preporuka da se tostiraju
Ja sam ovaj hleb pravila sa integralnim brasnom i nije mi uspeo.Sve sam uradila kako ste objasnili u receptu,osim sto sam koristila integralno brasno,da li je moguce da zbog toga nije uspeo?Hvala
Moguće. I ja sam probala sa ražanim i nije uspelo. Za ražano brašno mora ili da se duplira kefir ili da se prepolovi količina brašna za starter.
Da li hleb treba da se izbegava u restrikciji iz razloga sto je ceo od speltinog brasna ili zbog kvasca?
Kvasca.