Hleb od kefir kvasca

04/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Moj prvi hleb od kefir kvasca! Tako sam ponosna. Jeste se malo prepekao, pa potamneo po površini, ali je dobro ispao. Sledeći put će sigurno biti savršen, jer planiram da mu napravim i više rupica u njemu :).

Hleb od kefir kvasca2 chrome SAJT

Treba vam:

Hleb od kefir kvasca1 chrome SAJT

Po receptu koji sam našla na blogu Gaga u kujni  ide mlaka voda, zamalo sam stavila hladnu.

Pomešala sam brašno sa solju i semenkama, a zatim dodala kvasac. Sve sam umešala, poklopila i ostavila da stoji 12 sati.

Kefir kvasac4 chrome SAJT

Smesa se duplirala.

Kefir kvasac5 chrome SAJT

Nakon toga sam izvadila smesu, premesila je, stavila u kalup sa pek papirom i ostavila još sat da ponovo nadođe.

Pekla sam na 220 oko sat vremena, jer je moja rerna malo slabija. Da vam korica ne bi izgorela hleb pred kraj možete da pokrijete folijom. Ili da ga od početka pečete pokrivenog, a pred kraj otkrijte da bi se uhvatila lepa korica.

Hleb od kefir kvasca3 chrome SAJT

Izvadila sam hleb, uvila ga u krpu i ostavila da se ohladi.

Odličan!



8 komentara

    1. Da, to je jako lako. Nabavite kefirna zrnca, sipate mleko, ostavite 24 sata u tegli i dobijete kefir 🙂
      Zrnca možete da nabavite i na Fejsbuku, postoje minimum dve grupe u kojima ljudi razmeenjuju kefirna zrnca

  1. Ja sam ovaj hleb pravila sa integralnim brasnom i nije mi uspeo.Sve sam uradila kako ste objasnili u receptu,osim sto sam koristila integralno brasno,da li je moguce da zbog toga nije uspeo?Hvala

    1. Moguće. I ja sam probala sa ražanim i nije uspelo. Za ražano brašno mora ili da se duplira kefir ili da se prepolovi količina brašna za starter.

  2. Da li hleb treba da se izbegava u restrikciji iz razloga sto je ceo od speltinog brasna ili zbog kvasca?

Ostavite komentar