Hleb od celog zrna ovsa

24/06/2015

hleb 1 s

Kuva i piše:
Ana Anufrijev

Ana Anufrijev profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za ovaj hleb je potrebno:

  • 200 grama natapanog celog zrna ovsa
  • 300 grama speltinog integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo, so, kim
  • 1 jaje
  • 1 kiselo mleko
  • malo kisele vode
  • semenke za posipanje

U pokušaju da neutrališem gorčinu ovsenog brašna kada se u hlebu nađe u većim količinama, ali i to što se hleb sa tim brašnom runi, pribegla sam novom eksperimentu.

Uzela sam 200 grama ovsa i natopila ga tokom noći. Ujutru sam tu vodu bacila i stavila sasvim malo nove (koliko da ogrezne). Hleb sam pravila uveče i u novoj vodi ovas je stajao još 10-tak sati.

U činiju sam sipala 300 grama splltinog brašna, 1 prašak za pecivo, kašičicu soli i kašičicu kima. U suve sastojke sam dodala 1 kiselo mleko, 1 jaje, i izblendiran natopljen ovas koji nisam cedila. Bilo mi je potrebna još šoljica kisele vode da dobijem lepo i kompaktno testo. Koliko će vam kisele biti potrebno zavisi od vode u kojoj je bio ovas. Dodajte po malo.

hleb 2 s

Pleh sam namazala mašću i lepo rasporedila testo, a onda ga rukama poravnjala. Posula sam golicom i susamom. Pekao se oko 40 minuta. Hladio se celu noć, a jutros se fenomenalno sekao. Što je najbitnije, ni malo ne gorči i ne runi se.

 

hleb 3 s



2 komentara

  1. Hleb je odlican! Pekla sam ga duze – 1h i 10min (pola sata prekrivenog folijom na 200 stepeni, a ostatak na 170 – rerna na vazduh). Umesto jajeta sam stavila kasiku cija semena i 1/3 solje vode. Hvala za recept

Ostavite komentar