Hleb koji nije uspeo

13/12/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ima onih dana kada vam ništa ne ide od ruke. Meni, evo, već treći dan. A sve je počelo sa hlebom. I završilo se, nadam se, sa hlebom.

Posle dužeg vremena sam odlučila da napravim neki fin hleb i da uradim sve kako treba. Zamesila sam smesu oko 13 sati. Pokrila je i ostavila. Plan je bio da uveče, kada dodjem kući, smesu dopunim praškom za pecivo i pečem. Došla sam kući, nahranila i prošetala pse, odgledala malo TV i zaspala. Ustala ujutru, doručkovala, zvršavala poslove…. i tek kada sam se kasnije promuvala po kuhinji shvatila sam da imam činiju u ćošku u kojoj ne znam šta je. SMESA ZA HLEB!

Ok, stajalo je preko 20 sati, u stanu nije toplo, pomirisala sam, sve je kako treba. Da ga ispečem. Možda ispadne najbolji do sada!

Dodala sam prašak za pecivo i malo psilijuma za svaki slučaj. Malo maslinovog ulja. Sve sam nekoliko minuta mutila nastavcima za testo. Sve po propisu, kao prava domaćica. Malo sam psovala, ali i to je bilo domaćinski.

Mokrim rukama sam prebacila hleb na pek papir, fino ga oblikovala i lepo rastanjila da se brže ispeče. Stavila sam ga na nižu temperaturu, da se korica ne napravi prebrzo…. I peci, i peci, i peci… Kad god ubodem čačkalicu, ona ulepljena. I peci, i peci, i peci. I nemam pojma koliko je to trajalo. Na kraju sam ga izvukla, uvila u krpu, opsovala još jednom i ostavila za sledeće jutro. Za danas.

I evo rezultata:

Mrvljiv hleb 2 s

Korica debela i hrskava, kakvu volim. Unutrašnjost vlažna kakvu je ne volim. Hleb se raspada. Ok, ima ovsenog brašna, ali i psilijuma. Sečem, parčići lete na sve strane. Dobro je, imam nekoliko konada. Palim ringlu, stavljam tiganj. Hleb sam prepekla malo s jedne, malo s druge strane pa prelila maslinovim uljem. Nasekla sam malo livanjskog sira i malo ovčije stelje.

Mrvljiv hleb 4 s

Ko ne zna šta je stelja, ne zna šta propušta. To je sušeno ovčije meso, pravi se maltene od cele životinje. Specijalitet je u planinskim krajevima. Soli se i suši i to traje oko dva meseca. Stelja je uvek tanka, sastoji se od tamnog dela (mesa) i belog (masti). Ali masti nikad nema previše. Specifičnog je ukusa i prava je poslastica za gurmane. I stelja je izvadila stvar ovog jutra!

Mrvljiv hleb 3 s

Elem, da se vratimo na hleb koji NIJE uspeo.

Kombinacija brašna jeste malo komplikovana, ali radila sam sa njom i ranije. Ali sam koristila brašno proizvođača koji često ume da me razočara. I sa njihovim ražanim brašnom mi hleb nikada ne ispadne kako treba. Neću da imenujem na blogu, ali sam razmišljala o jednom povećem protestnom pismu.

Stavila sam:

 • 200 gr ražanog brašna
 • 50 gr ovsenog brašna
 • prstohvat morske soli
 • 270 gr vode
 • Nakon fermentacije:
 • 2 kašičice praška za pecivo
 • 1 kašiku maslinovog ulja
 • 2 kašičice psilijuma

Što je najgore, hleb je bio jako ukusan. Ako isprobate ovu kombinaciju, javite mi kako je prošlo. Možda ja imam samo tri loša dana zaredom.

 6 komentara

 1. U nekim delovima Francuske gde je hleb, odnosno pravljenje hleba umetnost,ljudi se prosto nadmeću u neobičnosti spremanja.Jedan od načina za koji sam samo čuo a ne i probao,je da zamešeno testo stavljaju u kofu i spuštaju je u bunar…ledena voda? Vade ga tek kada prirodno, testo nadođe i preokrene kofu…to je znak da je ”nakislo” testo. Kažu da je od tako sporo nakislog testa hlwb posebnog ukusa

 2. Ovde bi čarobna reč bila – popara! 🙂
  Tako sam uradila danas, jer mi je hleb bio previše tvrd (iako i ja volim tvrdu i hrskavu koricu).

 3. I meni se to često dešavala jedno vreme, a onda sam shvatila da nije do mene već do proizvođača raženog brašna, i od tad ne kupujem iz tog mlina brašno, jer je suviše sitno i vlažno i sa hlebom je sve Ok.

Ostavite komentar