Hipsterska trljanica

23/07/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Trljanica je poznata salata poreklom iz Vranja, mada se peavi na čitavom jugu Srbije. A i šire. Marina je već spremala svoju trljanicu za ovaj blog, a Milena i ja smo juče, za vreme Pidžama partija, napravile nešto slično. Doduše ja ovo jelo jedem ceo život, sa različitim dodacima, samo nisam znala da može da prođe i kao ova čuvena vranjanska salata.

Ono što nisam znala, a naišla sam u jednom tekstu, to je da postoji letnja, jesenja i zimska trljanica. Letnja se pravi od svežih paprika, što smo i mi uradile, jesenja od suvih a zimska se pravi sa ajvarom.

A naziv je dobila hipsterska za vreme LIVE videa. Nisam sigurna ko je tako krstio, moraću posle da prošaram po komentarima.

Ovde možete da pogledate kako smo pravile hipstersku trljanicu i krekere sa kinoom:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1763139533755496/

Količine treba da budu proizvoljne, onako po ukusu.

Potrebno vam je (za dvoje):

  • 1 velika crvena paprika
  • 1/2 crvenog luka
  • kašika putera + maslinovo ulje po želji
  • 2 kocke feta sira
  • 2 do 3 čena belog luka
  • i dobrano šarenog bibera (ko voli naravno)

Papriku očistite i iseckajte na sitne trake. Crveni luk na tanka rebarca a beli luk na listiće. Puter zagrejte u tiganju pa dodajte sastoje i lepo upržite ali da vam puter ne zagori. Pred kraj možete da dodate i malo maslinovog ulja, mene je Milena naterala da dodam odmah, čisto da mi i ona meni nešto zakerala a ne samo ja njoj. Iz lajva u lajv 😉 .

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kada se paprike i luk lepo uprže, dodajte biber i feta sir pa sve izmešajte da feta upije sve iz tiganja. Zatim prebacite u blender i samo blago sameljite da ostanu i krupniji delovi. Premacite smesu u činiju i uronite u nju. Savršen namaz!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

 Ostavite komentar