Heljdini kolačići sa koprivom

01/11/2015

Kolacici od heljde sa koprivom 2 s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Znate onu priču o deci što su u šumi videli kućicu sa vratima od čokolade,prozorima od marmelade…a onda im zla baba podvalila doručak sa koprivama i oni pojeli SVE zamalo sa sve babom jer nisu ni znali šta je kopriva a kamoli šta jedu??!!! E to je ova priča samo za decu koja znaju šta je kopriva,spanać,blitva ali neće to da jedu. Meni to nikada nije bilo jasno jer je to jedino sa čim moja mama u obletanju kašikom oko mene nije imala problem.

Dan-danas, daj mi zelenu čorbu ili parče dobrog mesa i pašnjak oko njega,ja srećna i sita (oko ostalih stvari su morale NJENE podvale i MOJ rat…ali rat prestaje kad prestaneš da živiš sa mamom).
Ako imate decu koja neće uskoro prestati da žive sa vama,evo kako da vi doručkujete a i deci uvalite koprivu (blitvu,spanać…):
  • 1 čaša od kiselog mleka heljdinog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 1 ista ta čaš kisele vode
  • 2 kašike blanširanih ,oceđenih kopriva
  • jedna srednja tikvica (sitno izrendana i posoljena da pusti vodu)
  • pola praziluka
  • pola do jedne kašičice soli (vodite računa o ovome kad solite tikvicu)
  • 2 jaja
  • kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika semenki suncokreta
  • semenke za posipanje (po želji:suncokret, kim…)
U suve sastojke (brašno,prašak za pecivo,semenke suncokreta i so) dodati umućeno jaje sa kiselom vodom i kašikom maslinovog ulja). Mešati izvlačeći smesu špatulom na gore ( ne mutiti i ulupavati smesu,nego lagano mešati). Dodati ocedjenu tikvicu,sitno iseckam praziluk i koprive i sve sjediniti. Smesa će biti retka, ali gušća nego za palačinke.
Kolacici od heljde sa koprivom 1 s
Ako imate one šire kalupe za mafine podmažie i  napunite, na primer, 4 a neka ostanu dva prazna ili napunite sve a ostatak priče prilagodite sebi i svom vremenu. Ovo ide u rernu na 220 stepeni oko pola sata.
Bajka No.2
Budim se na obali Egejskog mora,tek je svanulo,čuje se šum mora……….A NE! Nije to ta…mislim jeste more ali: budim se u hotelskoj sobi i puštam TV , na kom pored 360 ruskih kanala i RTS1,jedva NAVATAVAM dva kanala na univerzalnom jeziku naroda i narodnosti i iako sam na odmoru ne vredi,ostajem na kanalu gde tip nešto kuva i počinje: Saaaad ću vam pokazati kako da poširate jaje u kalupu za mafine. Zagrejete rernu na najjače,u kalupe sipate po kašiku vode i preko nje jaje. To stavite u rernu i izvadite posle 8-10 minuta u zavisnosti od toga koliko meko hoćete da bude…MAAAAAhaaaa! I sad ćeš ubodnom testerom da vadiš ta jaja iz VODOM PODMAZANIH kalupa!!!???
Naravno, on kao HOP i povadi ono full,cool…that’s it,see you tommorow! (ua bre! prevara!). Medjutim ima nas svakakvih…pa smo neki sa odmora došli ODMORNI. A svi nešto kukaju da su upropastili svoje kalupe ili su ih izgrebali ili im se nešto zalepilo,
a moji k’o novi. I veliki i mali,pa reko’ možda to i nije baš preporučljivo,daj da ih upropastim i umirim onog crva od tog jutra. I eto ih…a kalupi i dalje novi…ako mi plate ili stave moju sliku na neku šerpu evo rećiću i gde sam kupila!
Kolacici od heljde sa koprivom 3 s
Ono oko praznih mesta za mafine je čisto primer kako možete sve ovo da strpate odjednom i završite pos’o.
”Kolačići”  su fenomenlni i sočni i kad se ohlade. Ako deca nisu počela da naručuju online užinu u školi (odkud znam) super su i za poneti. I ne mora kopriva,može i spanać ili neki drugi zeleniš.
Prijatno i vama i njima!



Ostavite komentar