Heljdine palačinke zapečene sa sirom i šunkom

06/10/2014
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Heljda ima veoma specifičan ukus i ne dopada se svakome. Ja je najmanje volim u hlebu, ali je obožavam kada je u celom zrnu, i naravno volim je u palačinkama.

Zapecene palacinke sa heljdom2 SAJT

Smesu za palačinke uvek pravim od oka. Stavim jedno ili dva jaja, zavisi od količine (mada mogu i bez jaja, posebno za one u restrikciji). U jaja dodam čašu kisele vode i onda krenem da ubacujem brašno. Kašiku po kašiku. Kada se previše zgusne, dodam malo obične vode. I tako ređam dok ne dobijem želejnu količinu. I gustinu.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Uvek dodam so i malo sode bikarbone. Prstohvat.

 

Kada radim sa ovim zdravim Zapecene palacinke sa heljdom3 SAJTbrašnima, smesu uvek malo ostavim da odstoji, jer mi se čini da ovom brašnu trebalo malo više da počne da upija vodu. ostavim desetak minuta. Taman toliko dok izvadim tiganj za palčinke i zagrejem ga.

Ako procenim da je previše gusto, dodam mrvicu vode.

I krenem da pečem. Videćete da se ova smesa malo čudnije razliva, činiće vam se da je teža nego obična smesa. Tada dodajte malo veću kutlaču da sve lepo razlijete preko tiganja.

zapecene palacinke sa heljdom1 SAJT

Kada budu gotove slažete ih u posudu, mažete sirom, onim sitnim ili švapskim, stavite šunku i tako redom.

Na kraju sam stavila paradajz i zalila palačinke mežavinom jaja i tog sira. I stavila u rernu na petnaestak do dvadeset minuta. Taman da se zapeče.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ovo jelo može da se jede i u restrikciji, ali pošto se mešaju jaja i sir treba ga smatrati složenim jelom, a takva jela se jedu jednom u deset dana ili dve nedelje. Ako izbacite jaja, možete i češće. Ali nema potrebe.

Prijatno!Ostavite komentar