Kuva i piše: Ana Ćubela Što se jelo, jelo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Heljda je zapravo zeljasta biljka, ali je svi svrstavaju u žitarice zbog velike sličnosti sa njima i načina upotrebe. Od zrna heljde mogu da se prave kaše, da se dodaje u jela ummesto žitarica, dok se od njenog brašna prave peciva. Mada sa tim brašnom nije lako raditi i najviše ga preporučujem za mafine i lepinje.
Rado je koriste oni koji su intolerantni na gluten jer ga heljda nema, ali sa duge strane ima protein sličan glutenu pa bi trebalo biti oprezan. Ovo se odnosi pre svega na one koji su alergični na gluten, a koji bi možda mogli da imaju istu reakciju i na ovaj protein.
Najbogatija je ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljem. Sadrži proteine nalik na gluten (11,5–12%), zasićene masne kiseline, biljno ulje (do 2,5%), ugljene hidrate (do 85% skroba). Sadrži minerale: kalijuma (218 mg), fosfora (254 mg), kalcijuma (21 mg), magnezijuma (85 mg), gvožđa (3,2 mg), natrijuma, selena i fluora. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom i dr. Sadržaj vitamina je sličan ostalim žitaricama. Ima skoro sve vitamine grupe B (naročito niacina), a posebno vitamin E (3,7 mg) i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. (izvor: bezgluten.net).

Polje pod heljdom – “Buckwheat Bhutan” by Mario Biondi writer – Archive of italian writer Mario Biondi.
Ono što do skoro nisam znala a to je da postoji i čaj od heljde koji se koristi u lečenju bolesti krvotoka (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara), slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i gastro oboljenja. Kažu da su proteini heljde kvalitetniji od belančevinaproteina žitarica, a u sebi sadrži vitamine B1 i B2, kao i vitamin P, koji je odličan za otpornost krvnih sudova.
Heljda zapečena sa mladim lukom, paradajz sosom i pavlakom
Većina ljudi se žali da ne mogu da ostanu siti do ručka kada ujutru jedu žitarice. I ja sam imala taj problem, ali sam onda povećala količinu i počela da ih mešam sa jačim namirnicama. I od tada ne razmišljam da li ću ogladneti pre vremena.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 1 mala šolja sirove heljde (oko 2 decilitra)
- 2,5 šolje vode
- malo soli
- struk mladog luka
- 3 kašike paradajz sosa (bez dodatog šećera)
- 1, 5 kašika pavlake (ili još bolje sira)
Heljdu sam prethodno veče dobro oprala i potopila. Ujutru sam tu vodu bacila i nalila 2,5 šolje nove vode. Posolila sam i stavila da se kuva. Pustila sa nekoliko minuta da vri, a zatim poklopila erpu i sklonila sa ringle. Za 15 minuta heljda je upila svu vodu. Prebacila sam heljdu u zemljanu posudu, dodala luk, paradajz sos i pavlaku. Sve sam promešala i stavila na 15 minuta u rernu. Krčkalo se na 220 stepeni.
Prijatno!
Na opis koji ste dali za heljdu moram priznati da nisam znao za njezin sastav i učinkovitost na zdravlje. Moram priznati da je do sada nikad u životu nisam niti probao jesti.
Dobro saznanje za opće poboljšanje zdravlja i prevenciju.