Heljda sa slaninom i kozijim kiselim mlekom

12/06/2015

Heljda sa kozijim kiselim mlekom s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne znam za vas, ali ja ponekad volim da imam i doručak “na kašiku”. I uglavnom vrtim proso i heljdu, iako volim maltene sve žitarice (ili pseudo žitarice).

Jedino što morate da vodite računa da ih potapate pre korišćenja, zbog fitinski kiseline, ovde možete da pročitate zašto.

A kako od žitarica umem brže da ogladnim, ne štedim na njima, kao ni na sastojcima koji idu pred. Ovog puta sam skuvala 1 šolju (od 2 decilitra) heljde. Uveče sam je potopila, ujutru procedila i nalila novu vodu, oko 2 šolje (ove iste kojom sam merila i heljdu). Pustila sam da provri, sklonila sa šporeta i poklopila. Za petnaestak minuta, zrna su upila svu vodu. Propržila sam malo slanine, dodala golicu i kiselo kozije mleko i voila – gotov doručak.

Prijatno!

 5 komentara

  1. Draga Ana, da li zitarice mogu uvece da se potope i prokuvaju par minuta i da se u toj vodi ostave do jutra ili je neophodno da se pre kuvanja ostave potopljene tokom noci? 🙂

    1. Nikako!!! 🙂 Ozbiljno, kuvanjem se onemogući neutralisanje fitinske kiseline. Ako nemate vremena ujutru za kuvanje, onda ih potpopite prethodni dan ujutru, uveče skuvajte i ostavite za sledeće jutro već spremljene. Zvuči komplikovano, ali tu nema više od pet minuta efektivnog posla. Samo da se setite na vreme i kažete sutra ujutru hoću ovo da jedem.

  2. Razumela i probala :)!!! Hvala na savetu. Odlicno idu i u slatkoj varijanti – stevija, kakao i bademi :)!

Ostavite komentar