Kuva i piše: Ana Ćubela Čitajući mejlove koje sam dobila stekla …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nekada su jaja od prepelice bila sinonim za ekskluzivnu i skupu hranu. Danas mogu da kupe za manje para nego kokošija. Cena jednog jajeta na Kalenić pijaci iznosi celih 10 dinara.
A zdrava su, jako.
Prepelice su se uzgajale u Japanu samo zbog pevanja, barem tako beleži istorija, sve dok se car nije razboleo od tuberkuloze i počeo da se hrani mesom prepelica. Od tada ove male ptice počinju da se uzgajaju i za prehranu. Njihov uzgoj je doživeo ekspanziju i u 20. veku jer su brojna istraživanja pokazala da su prepelice izuzetno otporne na mnoge bolesti.
Analizama je dokazano da jedno jaje japanske prepelice u odnosu na kokošije,ima pet puta više fosfora,sedam puta više gvožđa i oko deset puta više vitamina B kompleksa.
A pošto se oduvek tvrdilo da prepeličija jaja pomažu kod mnogih bolesti, posebno bronhijalne astme, ja sam kao mala morala da ih pijem živa u neograničenim količinama. Mama i tata naredili. Ne znam koliko je to bilo pametno jer i ove ptice, iako otpornije od nekih drugih, takođe nose bolesti. Ali evo me, još mrdam, za sada živa i zdrava.
Heljda sa švapskim sirom i prepeličijim jajetom
U ovom receptu jaje prepelice je bilo više dekoracija, pošto su jako mala i da bi uneli dovoljno hranljivih materija kroz njih, definitivno morate da ih spremite više. Ja ovog puta nisam jer sam generalno preterala sa njima ove nedelje.
Heljsu sam, kao i sve ostale žitarice, ostavila u vodi preko noći da bi se koliko toliko eliminisala fitinska kiselina, a zatim sam je skuvala u novoj vodi. Jedna šolja heljde na dve i po šolje vode. Posolila sam malo vodu, ubacila heljdu, pustila da vri minut, dva, sklonila sa ringle i potopila.
Za dvadesetak minuta, zrna su upila svu vodu. Prebacila sam heljdu u činijicu, lepo poravnala, stavila tanjir preko i okrenula. Jednom sam kratko tresnula tanjir da bi heljda izašla u “jednom komadu”. Sir sam špricem stavila preko. Da, ima više stvari za pranje, ali je lepše tako. I uostalom imam mašinu za pranje sudova, sve radi sama.
Preko sam stavila paradajz i jaje ispečeno na malo ulja. Posolila i pobiberila.
Ulepšajte sebi jutro.
Pozdrav Ana,
možete li da u tagove stavljate i “restrikcija”, ukoliko recept može u restrikciji?
Hvala.
Mogu. Mada u svakom mom receptu je naglašeno ako nešto nije za restrikciju i eventualno kako može da se zameni odreženi sastojak
Ana,htela sam da kupim heljdu u zrnu ali sam videla da postoji neka obična i neka ”propržena”. Ja bih je koristila za ovakve stvari tipa žitarice za doručak i tako,,,pa mislim da ćeš me ti najbolje posavetovati koju da kupim. Hvala
I jedna i druga su ok. Ali ova propržena ume skroz da smekša od potapanja. Ja više volim da koristim običnu, ne prženu