Heljda sa leblebijama i feta sirom

20/03/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

Heljdu nazivaju crnim žitom, iako zapravo uopšte nije žitarica. Jako je zdrava, pa čak i lekovita. Bogata je proteinom ali i lizinom, esencijalnom aminokiselinom, mada u sebi ima najviše ugljenih hidrata.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Sadrži proteine nalik na gluten (11,5–12%), zasićene masne kiseline, biljno ulje (do 2,5%), ugljene hidrate (do 85% skroba). Sadrži minerale: kalijuma (218 mg), fosfora (254 mg), kalcijuma (21 mg), magnezijuma (85 mg), gvožđa (3,2 mg), natrijuma, selena i fluora. Sadrži i mikroelemente: jod, cink, brom i dr. Sadržaj vitamina je sličan ostalim žitaricama. Ima skoro sve vitamine grupe B (naročito niacina), a posebno vitamin E (3,7 mg) i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije. Sadrži i esencijalnu aminokiselinu lizin, značajnu za rast kostiju i obnavljanje krvi kao i rutin supstancu vitamina P. Sastojak heljde je i agrimin koji smanjuje rizik sterilnosti. Heljda je lako probavljiva i mogu je koristiti lica sa poremećenom probavom. U ishrani se koristi oljušteno zrno i brašno. Od brašna se priprema hleb, kačamak i druga jela (Izvor: Bezgluten.net)

Jutarnja salata sa heljdom

Heljda sa leblebijama i sirom 1-s

Treba vam oko 15, decilitar heljde. Uveče je potopite u vodu, koju ujutru promenite i stavite da se kuva. Na jednu šolju heljde otprilike idu dve šolje vode. Posolite je pre kuvana. Kada provri, pustite da ključa par minuta, a zatim je poklopite i sklonite sa ringle. Upiće svu vodu za petnaestak minuta.

Imala sam već skuvane leblebije koje sam dodala u heljdu zajedno sa matovilcem, crvenim lukom i malo feta sira. Sve sam zalila sokom od pola limuna.

Znate kako se kaže, zdravlje na usta ulazi ;).4 komentara

  1. Nisam najbolje razumela ,koja je mera solje? Ili je svejedno ,vazno da bude duplo vode? Hvala 🙂

Ostavite komentar