Kuva i piše: Ana Ćubela Hvala Ivi Andrić za ideju. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ujutru je najlakše spremiti žitarice. A često je to i najzdravija opcija sve dok se setite da ih potopite prethodnu noć. Ne samo da ćete tako eliminisati fitinsku kiselinu, već će mnogo brže biti gotove ujutru. Heljda je jako dobra pseudožitarica, ali ima jako puno fitinske kiseline u sebi i obavezno je treba potapati.
Uveče operite zrna u nekoliko voda, pa u poslednjoj ostavite preko noći. Ujutru tu heljdu kuvajte nekoliko minuta, poklopite i sklonite sa ringle. Za petnaestak minuta će upiti svu vodu i biće spremna za jelo.
Najviše volim da je jedem sa prženom slaninicom, ali sam ovog puta odabrala light varijantu. Jer, nisam imala ništa konkretnije u frižideru. Sipala sam kiselo mleko preko nje, kašičicu maslinovog ulja i semenke suncokreta i bundeve. I gotov doručak.
Ukoliko ne žurite da izađete iz kuće, u ovu kombinaciju možete da dodate i malo belog luka. Savršeno ide.
Sa čim možete da spremate heljdu:
HELJDA SA SLANINOM I KOZIJIM KISELIM MLEKOM
HELJDA SA LEBLEBIJAMA I FETA SIROM
HELJDA SA JAJETOM OD PREPELICE
HELJDA SA RUKOLOM I KUVANIM JAJIMA
da li heljda, ovas, jecam …
treba da budu ljusteni, kao proso,
ili se kupuju neoljusteni?
Oljušteni.
Napravila sam ovas po vasem receptu ispao je kako treba . Uradila sam isto sa heljdom, ispala je sva kasasta i gnjecava, nije mi se ni jela na kraju.. 🙁 ne znam u cemu je stvar…
Zato što je heljda mnogo mekša. Probajte da je držite što manje u vodi(ali barem 6 sati) i da je posle toga jako kratko kuvate.