Heljda sa crvenim sosom

22/12/2015

Heljda sa crvenim sosom 2

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Čak i oni koji ne ljube heljdu previše u ovom doručku će moći da uživaju.

Uveče heljdu dobro operite i potopite u hladnu vodu. Meni je dovoljna manja šolja, ona od dva decilitra heljde. Potapanje je dobro zbog eliminisanja fitinske kiseline, a heljda je bogata ovom kiselinom.

Ujutru tu vodu bacite, stavite heljdu u šerpu i nalijte sa dva puta više vode. kada voda provri, pustite dva minuta da ključa, a onda šerpu poklopite i sklonite sa ringle. Dok završite sa spremanjem sosa, heljda će upiti svu vodu i moćićete da je koristite dalje.

Heljda sa crvenim sosom 4

Uzmite manji crveni luk i iseckajte ga na kockice. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i prodinstajte luk. kada počne da se cakli u tiganj stavite jednu polovinu konzerve seckanog paradajza. Začinite po želji. Ja sam stavljala mosrku so, biber i čili. Da me ljuto propisno razbudi. I malo zagreje po ovoj hladnoći.

Heljdu prebacite u tanjir i preko nje stavite sos.

Zatim u tiganju proprižte malo slanine koju ste iseklai na kockice. Ne treba vam puno, samo da zamiriše, oko 15 grama je sasvim dovoljno. Kada ste i slaninu stavili preko sosa, dodajte dve kašičice kajmaka. Ili nekog sira. Sve promešajte i zaronite u tanjir.

Heljda sa crvenim sosom 2

Heljda sa crvenim sosom 3

Ovakav doručak je isto dobar i vikendom, kada ne radite, i kada sa tanjirom i kašikom možete da se zavalite u trosed i doručkujete uz neki dobar film.

Prijatno!4 komentara

Ostavite komentar