Dođite nedeljom da se družimo.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Čak i oni koji ne ljube heljdu previše u ovom doručku će moći da uživaju.
Uveče heljdu dobro operite i potopite u hladnu vodu. Meni je dovoljna manja šolja, ona od dva decilitra heljde. Potapanje je dobro zbog eliminisanja fitinske kiseline, a heljda je bogata ovom kiselinom.
Ujutru tu vodu bacite, stavite heljdu u šerpu i nalijte sa dva puta više vode. kada voda provri, pustite dva minuta da ključa, a onda šerpu poklopite i sklonite sa ringle. Dok završite sa spremanjem sosa, heljda će upiti svu vodu i moćićete da je koristite dalje.
Uzmite manji crveni luk i iseckajte ga na kockice. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i prodinstajte luk. kada počne da se cakli u tiganj stavite jednu polovinu konzerve seckanog paradajza. Začinite po želji. Ja sam stavljala mosrku so, biber i čili. Da me ljuto propisno razbudi. I malo zagreje po ovoj hladnoći.
Heljdu prebacite u tanjir i preko nje stavite sos.
Zatim u tiganju proprižte malo slanine koju ste iseklai na kockice. Ne treba vam puno, samo da zamiriše, oko 15 grama je sasvim dovoljno. Kada ste i slaninu stavili preko sosa, dodajte dve kašičice kajmaka. Ili nekog sira. Sve promešajte i zaronite u tanjir.
Ovakav doručak je isto dobar i vikendom, kada ne radite, i kada sa tanjirom i kašikom možete da se zavalite u trosed i doručkujete uz neki dobar film.
Prijatno!
Može li nešto ovakvo i sa prosom?
Naravno. Možete bilo koju žitaricu da stavite.
moze li ovaj dorucak u vrijeme restrikcije???
Može.