Happy bread (srećan hleb)

12/02/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela
Ne, od ovog hleba nećete postati srećniji. Osim ako se ne zaljubite u ukus toliko da vam ipak ulepša deo dana. Hleb je dobio ovaj naziv zbog Happy TV jer sam ga spremala za njihovu novu emisiju koja uskoro treba da krene. Bila sam gost u, praktično, pilot emisiji. Malo sam pričala sa voditeljkom pa onda i dala dva predloga za doručak. Kako sam izgledala i šta sam rekla samo oni znaju jer sam se ceo dan borila sa virusem i potencijalnom uplaom pluća. Uopšte se sećam snimanja, barem ne bistro.  Ali, posao je morao da se odradi.
Hleb sam malo prepekla, ali se dobro sekao, korica je bila fina i hrskava, a i gosti u studiju su ga ocebili sa 5.
Potrebno vam je:
  • 150 grama ražanog brašna
  • 50 grama ječmenog brašna
  • 2 kašike golice
  • 1/2 kašičice morske ili himalajske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 200 militara vode (pa možda čak i malo više)
Da bi testo bilo mekano i rastresito i blago rupičasto, smesa za hleb mora da odstoji. Barem 8 sati. Ova moja smesa je sedela na pultu u kuhinji više 15 sati.

U činiji pomešajte brašna, semenke, ulje i vodu. U zavisnosti od toga koliko je brašno krupno mleveno toliko će više vode upiti. Kada kašikom zamesite testo ono ne treba da bude previše gusto i da se grudva oko kašike u činiji. Jer će se tokom perioda fermentacije još više zgusnuti i biće teško da dodate so i prašak za pecivo. Ukoliko vaša smesa počne da se uvija oko kašike, grudva i diže, dodajte još malo vode.
Činiju poklopite tanjirem ili zatvorite celofanom i ostavite da stoji.
Nakon perioda fermentacije, u smesu dodajte so i prašak za pecivo i sve dobro umešajte mikserom u koji ste stavili nastavke za testo. Mešajte, gurajte, vrtite mikser po testu nekoliko minuta.
U pleh stavite pek papir. Mokrim rukama uzmite testo, formirajte disk i stavite ga u pleh. Navlažite ruke još malo pa ga ulickajte. Stavite u rernu i pecite između 30 i 40 minuta na 200 ili 210 stepeni. Zavisi koliko vam je jaka rerna. Temperatura ne treba da bude previsoka jer će se korica brzo napraviti pa će ostati vlažan unutra. Ali temperatura ne treba da bude ni preniska jer hleb onda neće lepo da naraste. Upoznajte svoju rernu, biće vam lakše 😉 .
Kada bude gotov, hleb prebacite u suvu krpu i pustite ga da se ohladi.
Javite kako vam se dopao.
Prijatno!

 

 Ostavite komentar