Gužvara sa koprivom

18/05/2016

Guzvara 7 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U poslednje vreme mi se često jede pita. Mislim da sam je i sanjala nekoliko puta. Bukvalno. A ono što glava hoće, to i dobije. Ovog puta sam pravila klasičnu gužvaru.

Nju, iskreno, najviše i volim. Uvek bude najsočnija, a da ne pričam koliko se lakše i brže pravi nego kada uvijate kore. Samo gužvate, mrljate i bacate. Nikakvo iskustvo ili veština vam nisu potrebni, čak bi i dete od pet godina moglo da napravi savršenu pitu. Pa eto ideje ako neko hoće da se igra sa decom u kuhinji.

Koristila sam kore od heljde. One uvek imaju dosta belog pšeničnog brašna u sebi pa ih ne treba često jesti. Oni koji su u restrikciji ovakvo jelo mogu da naprave jednom u dve nedelje. Ne samo zbog kora, već zbog toga što sam mešala jaja i sir. A i to se u restrikciji radi dva ili tri puta mesečno.

Potrebno vam je:

  • Pakovanje heljdinih kora
  • 550 grama mladog sira
  • 3 cela jaja
  • 2 belanca
  • 1 ravna kašičica morske soli
  • 1 ravna kašičica belog luka u prahu
  • 3 kašike semenki bundeve (golice)
  • 3 pune šake koprive
  • 1, 5 do 2 decilitra kisele vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Dve kašičice svinjske masti malo vode

Prvo rastopite mast u malo vode. I uključite rernu da se zagreje.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Sa koprivom pažljivo rukujte jer peče. Uvek koristim rukavice ili običnu kesu za zamrzavanje. Zavisi šta imam u kući. Koprivu sam oprala, a zatim poparila kipućom vodom. Malo sam je iseckala i ostavila sa strane.

U činiji sam umutila jaja i belanca, dodala so i beli luk. I sve dobro promešala. Zatim sam dodala izgnječen sir i koprivu, seme bundeve, pa kiselu vodu i ulje. I sve promešala.

Okruglu šerpu sam namazala sa tankim slojem masti.

Heljdine kore nikad nisu iste debljine, pa sam izvukla najdeblju i stavila je po dnu šerpe.

Guzvara 1 s

A onda sam cepkala kore, umakala u smesu i ubacivala male zgužvane svežajeve u šerpu.

Guzvara 2 s

Nisam pametno odmerila broj kora i fil, pa mi je nekoliko kora preostalo. Uvek meri prema filu, odnosno kad njega potrošim, prestajem da punim jer ne volim kada pita bude suva. Preostale kore uvek mogu da zamrznem i iskoristim za nešto drugo.

Kada sam napunila šerpu, krajeve donje kore sam presavila na unutra. Onda sam uzela koru pa je stavila preko i ivice ušuškala ispod donje kore. Premazala sam je sa vodom i rastopljenom mašću. Onda sam isto uradila sa još jednom korom.

Guzvara 3 s

Šerpu sa gužvarom sam stavila u zagrejanu rernu i pekla pola sata na 210 stepeni.

Guzvara 4 s

Gledajte da ne zagori, već da pita dobije lepu zlatnu boju.

Guzvara 5 s

Kada je bila gotova samo sam je naopačke izručila na dasku. Kao kad bi burek u pekari izručili u drugu tepsiju.

Guzvara 6 s

Pita će malo da splasne kada počnete da je sečete, ali će biti izuzetno sočna. I preukusna. I sad mi ide voda na usta dok pišem ovo i gledam slike.

Guzvara 8 s

Ako nemate koprivu u ovu pitu možete da stavite bilo koji zeleniš: spanać, zelje, blitvu, sremuš (ukoliko ga još ima na pijacama)….

Guzvara 9 s

Ako se pitate što sam stavljala cela jaja i belance evo objašnjenja: u restrikciji se jaja i mlečni proizvodi ne mešaju osim ponekad, jednom u dve nedelje. I tada retko ko broji koliko čega stavlja. Ali uvek ima onih rigoroznih koji to rade pa uvek gledaju da na 150 grama sira ide jedno jaje. Belanca se tu ne računaju, ona uvek mogu da se mešaju sa mlečnim proizvodima. Pa otuda računica 3 cela jaja i dva belanca. Da izađem u susret i onima koji traže dlaku u jajetu 😉 .

Prijatno!

 

 



12 komentara

  1. Da li je bolje da se spremi uvece a pece ujutru, jer su kore od heljde nekako suvlje I treba im vremena da upiju I omeksaju?

  2. Da li je moguće da kada se klikne na print za ovaj recept oštampa 13 stranica, sa sve slikama, komentarima i ostalim nepotrebnim stvarima? Možda bi trebalo napraviti “printer friendly” opciju?

  3. Ana,
    Ako smem da pitam gde ste kupili kore?
    Nisam još našao komercijalne heljdine kore, a da u njima nema i običnog pšeničnog brašna.

    1. U svima ima belog brašna jer je heljdu nemoguće razvući. Zato i postoji preporuka da se takve kore ne koriste često, jednom ili dva puta mesečno.

  4. Predivno izgleda! Ja sam pravila posnu i sa koprivama (i zeljem, blitvom…) i pečurkama, pa su mi je smazali ostali ukućani koji i nisu na hromo ishrani! A svoj prvi hrono hleb sam ispekla po Vašem receptu.
    Vi ste divni što ovako nesebično delite svoje recepte i sve ostale savete sa širokim narodnim masama! Samo tako nastavite.
    Zahvaljujem Vam se od srca i želim Vam svako dobro u daljem životu i radu…

Ostavite komentar