Gurmanska pita: Samo za prave ljubitelje hrane

23/07/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada planiramo nedeljni Pidžama party, onako usput, čisto da imamo neke okvire, zadamo sebi temu. Tako je lakše kada počnemo da tražimo i smišljamo recepte. Ove nedelje je bio plan da pravimo letnja jela. To je podrazumevalo nešto lagano, i različito povrće,  sad kada ga ima na pretek.

A koliko smo lagano napravili, veliko je pitanje. Jer smo mi ipak ozbiljni gurmani i “hroneri”. A to znači da ujutru jedemo masno. Sve po pravilima, molim lepo.

Pa je tako pita, koju smo u početku zvali pita sa tikvicama, postala prava gurmanska. Ništa tanko, bezukusno (posebno za one koji ne vole ovu povrćku), već smo napravili pravi bum. Kao prošle godine na moru kada smo odlučili da u pitu ubacimo sve što nam je preostalo u frižideru da se ne pokvari. E, tada za malo i sto nismo olizali.

Pogledajte kako smo napravili gurmansku pitu:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2446146115445609/

Na ovom blogu ima zaista opasnih pita, jednog dana ću napraviti top listu za one koji nisu sve probali, a ova će svakako ući među prvih deset. Mi smo mešali dve vrste sira jer nam je tako došlo, a vi, ako pratite stroga pravila restrikcije stavite samo jednu vrstu.

Potrebno vam je:

  • 500 gr kora sa heljdom
  • Mast
  • Voda
  • Vodu i mast zagrejte i ostavite za premativanje kora.
  • Fil I:
  • 4 jaja
  • 300 gr sitnog sira
  • 50 gr fete
  • 2 kasike milerama

 

Takođe, za one koji su u restrikciji, pita može i bez ovog milerama, eventualno dodajte malo kisele vode ako je sir gust. I verujte mi, pita će i dalje biti dobra jer svašta nešto lepo ide u nju. Mi smo već godinama na hrono, mešamo ujutru sve i ne smeta nam. Ovo pravilo oko nemešanja dva mlečna proizvoda nema veze s mršavljenjem i nije zabranjeno već je samo preporuka za bolje varenje. Mada ja nikad nisam primetila da lošije varima ako to pomešam. S mesom već može da bude druga priča. Ne uvek, ali ako preteram, oseti stomak. Nego da se mi vratimo na pitu.

Fil II:

  • 180 gr praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 800 gr tikvica
  • 100 gr fete
  • 100 gr Kosmajska seljačkog kulena
  • Začini: Peršun, mirođija, biber, morska so, goranski začin, čili

KLIK ZА RECEPT: DOMAĆI GORANSKI ZAČIN

 

Izdinstati štap praziluka, beli luk i krupno narendanu tikvicu. Dinstati dok ne uvri sva tecnost. Dodati začine.  U ohlađenu smesu dodati 100 gr izmrvljene fete i 100cgr na kockice isečenog kulena. A ovaj seoski je fantastičan!!

Postupak:

Uzeti tri kore sa heljdinim brašnom. Prvu premazati otopljenom mašću ili uljem, staviti drugu pa opet premazati. Dodati treću koru, obilno čitavu premazati prvim filom, pa uz dužu ivicu naneti četvrtinu drugog fila. Uviti u rolnu.

Količina fila dovoljna je za četiri rolne.

Premazati ih mašću, poprskati vodom, posuti susamom i peći na 220 dok ne porumene.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



Ostavite komentar