Kuva i piše: Ana Ćubela I ovaj hleb je nastao uz …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Onda kada vam sve dosadi, a niste u restrikciji, probajte gulaš od leblebija. Ili ako postite, a i dalje ste u restrikciji, ovo je takođe dozvoljeno jelo. Jer leblebije imaju dosta biljno proteina. I ono što je dobro, ovaj gulaš mođe da se spremima samo na vodi, bez ulja.
Leblebije možete da kupite sirove u radnjama zdrave hrane ili već termički obrađene u konzervama u većim radnjama. Ja ih uglavnom spremam od početka, što bi rekli. Sirove leblebije potopim uveče u puno vode, ujutru procedim, nalijem novu i kuvam oko sat vremena. Ako želite da ubrzate proces kuvanja, u vodu možete da dodate malo sode bikarbone. Znaćete da su gotove kada možete da ih zgnječite prstima.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Za ovaj gulaš vam je potrebno:
- 200 grama leblebija
- manja glavica crnog luka
- manja glavica crvenog luka
- 2 čena belog luka
- 500 militara paradajz sosa
- 1 konzerva paradajza
- začini: so, biber, čili, svež bosiljak
- malo maslinovog ulja
Iseckate luk i prodinstate ga na maslinovom ulju. kada počne da se zakli dodate iseckan beli luk, skuvane leblebije, paradajz iz konzerve, i paradajz sos. Možete i malo vode da dodate. Sstavite suve začine i pustite da se sve krčka jedno 20 minuta. Pred kraj dodate svež bosiljak.
I to je to. Prijatno!
Postovana, da li ovaj gulas sme da se podgreva?
Takodje, interesuje me da li su leblebije koje se prodaju kao grickalice zapravo sirove leblebije ili su pecene?