Guakamoli sos

13/09/2014

guakamole SAJT

Izuzetno bogat namaz. U osnovi su avokado i limunov sok. Dalje se dodaju sastojci po ukusu.

Ja sam ovog puta stavila: 1 avokado, malo praziluka, peršuna, mali čen belog luka, sok 1 limuna, manji paradajz i malo soli

Sve se izblendira i ostavi da stoji barem sat vremena do jela. Avokadu treba malo vremena da poprimi sve ukuse.

Avokado može da se jede za doručak i za ručak. Uveče ga treba izbegavati jer je pun masti.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


14 komentara

  1. Postovana Ana,

    Molim Vas za informaciju da li avokado i kinoa smeju da se koriste u periodu restrikcije.
    Hvala unapred.
    Srdacan pozdrav,

  2. draga Ana, ispravite me ako gresim…ja sam shvatila da se sve vrste sarmi prave sa kinoom (koja se stavlja umesto pirinca)…moje pitanje je onda kako moze kinoa da se jede samo za dorucak? ..drugo pitanje bi bilo, sme li kinoa da se stavlja u supe (umesto testenine) ?
    Hvala! Pozdrav!

  3. Hvala, shvatila sam 🙂 Pozdrav!
    P.S. da li mozete da preporucite mozda neko zanimljivo jelo sa sparglama?

    1. Ja njih volim samo blago skuvane pa sa maslinovim ulje i belim lukom. Odlično idu i za doručak uz jaja, za ručak moože uz neko lepo meso.

  4. Moje iskustvo sa avokadom.
    Prvi put sam probala avokado još dok sam bila student i kada je mogao da se kupi samo u Beogradu, a mi u provansi nismo mogli da imamo to zadovoljstvo. Elem, moja drugarica i ja odemo i kupimo jedan, dođemo kući i nemamo pojma šta sad treba da radimo. Da l’ da ga tretiramo kao voće ili kao povrće, sa čime da ga kombinujemo… samo se sećam da je bio tvrd, dakle nije bio dovoljno zreo. Kasnije sam probala još jednom, sve je bilo OK, zreo, mekan, samo bljak! I to bljak na kvadrat. Onda me spopalo da se bakćem oko odgajanja biljaka i to egzotičnih, pa sam u tu svrhu kupila komada 2, izvadila semenke i, naravno bilo mi žao da se baci, pa sam pojela ”meso” koje mi je i dalje bilo nešto najbezveznije što sam probala. Mada mi se dopala ona kremasta struktura i podsećalo me na maslac (mislim da sam ga čak mazala na hleb). I rekla nikad više! U međuvremenu su biljke propale, a ja sam se odlučila na hrono avanturu, pa nađoh ovaj recept za gvakamole. Ono ”nikad više” palo je u vodu, jer radoznala kakva jesam, moram sve da probam. Prvi gvakamole mi je bio malo previše kiseo i preslan, ali sada sam ga ”uvežbala”i super mi je. Poslednji put sam ga pravila sa mirođijom, mmmmm. Sledeći put mislim da ga iskombinujem sa pečenim susamom. Drugim rečima, navukla sam se, tako da ću najverovatnije uskoro imati čitavu šumu avokada, jer šteta da se bace sve one semenke.

    1. 🙂 Pa da, svi smo prošli kroz to. Prvi susret sa avokadom je uvek bezveze, ali kad otkriješ njega u kombinaciji sa začinima…..fantazija.

  5. Postovana,
    Danas sam prvi put kupila avokado,htela bih da napravim gvakamole sos,zanima me da li to moze da se cuva nekoliko dana u frizu,i da li je to u kombinaciji sa hlebom dovoljano za dorucak!

    1. Bilo bi dobro da uz to imate i neki protein, ali ja ga isto ponekad jedem samo sa hlebom. Može da stoji nekoliko dana u frižideru. Možda malo potamni po površini, ali to ne znači da je pokvaren već da je oksidirao. Ako stavite dovoljno limuna i poklopite namaz to se neće desiti.

  6. Postovana Ana,

    mozete li mi reci da li u periodically restrikcije mogu da koristim sirni namaz (sirko, sabacki ala kajmak ili slicno) I neku vrstu kackavalja.

    1. Os sireva u periodu restrikcije je najbolje da koristite mladi sir ili švapski (sremski) ili onaj sitan sir koji podseća na krem sir. Kačkavalj posle restrikcije

Ostavite komentar