Grilovane pečurke

06/07/2015

Grilovane pecurke s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Moram da priznam da sam vas slagala. Kako nemam roštilj, a bogami ni gril tiganj, ovi šampinjoni su više prženi/dinstani/pečeni nego grilovani, ali to ne bi lepo stajalo u naslovu.

Kada su pečurke u pitanju, uz njih ne moram ništa da jedem. Kod nekoga su one tek dodatak na tanjiru, kod mene su najčešće glavno i jedino jelo.

Kada ih spremate, bez obzira o kojoj vrsti se radi, morate da vodite računa o nekoliko stvari:

1. Nikada ih ne perete vodom, krpa je sasvim dovoljna. Ako postoji deo koji ne možete da očiste tako, uzmite nožić i skinite samo taj delić. One same po sebi imaju puno vode i dodatna im uopšte nije potrebna.

2. Nemojte ih mešati dok se peku. Ubacite ih u tiganj u koji ste pre toga stavili masnoću i pustite ih da se lepo ispeku sa te strane. Kada procenite da su gotove, blago ig okrenite i opet ostavite na miru. U suprotnom će pustiti previše vode.

3. Zaboravite na dodavanje soli dok ne budu skroz gotove. Iz istog razloga kao i gore: pustiće previše vode i neće više to biti to. Ja sve začine ostavim za sam kraj. Tako budu ukusnije.

Pečurke možete da pečete na različitim masnoćama, ali ih ja najviše volim na puteru. Mada to izbegavam ako ih jedem uveče, tada su odlične i na maslinovom ulju. Uradila sve kako sam gore nabrojala i po završetku pečenja sam dodala malo morske soli i bibera. I ništa više.

Prijatno!

 1 komentar

Ostavite komentar