Slane palačinke – najslađi doručak
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Kako nam se približava odmor, tako kod kuće počinjemo da kuvamo čjela. Vrlo su slicna ovostranoj mediteranskoj kuhinji, ali opet ima i crtu koju vuče iz obližnje im Turske, nama tako bliske sa druge strane. A I ti ukusi koji te svakim zalogajem vuku u neko pređašnje vreme, pa možeš skoro da osetiš miris borova i mora.
Imamo običaj, kad god je moguće, da gazde apartmana gde se zadesimo smaramo da nam kažu gde oni jedu kad ne jedu kod kuće. Tako je bilo i u Ormonas Panagijasu na Sitoniji, gde nas je ljubazna gazdarica Vula uputila na roštiljdžinicu kod Makija, u kopnenom delu Agios Nikolaua (hvala Ruzica Pirnat za ažuriranje lokacije ). I pri tom prošaputala, kao da nam otkriva tajnu kosmosa: “Uzmi bifteki, pravi ga Makijeva tašta, najbolje su u celoj Grčkoj!”.
Tako i bi. I da vam iskreno kazem, do kraja tog letovanja, svako vece, ja sam jela bifteki. I naredne godine. Toliko su dobri.
Ovaj danasnji recept je hrono verzija, za restrikciju.
- 300 gr mlevenog junećeg mesa
- 1 kašika maslinovog ulja aromatizovanog belim lukom i ljutom papričicom
- 1 crveni luk
- 1 češanj belog luka
- 3 kašike kisele vode
- 2 kašike mlevenog lana
- Izrendana kora od pola limuna
- Šaka sveze nane, sitno seckana
- Soli po ukusu (kod mene 1 kašičica ravna)
- Jedno belance
Ulje, luk i beli luk ubacim u blender dok ne dobijem kasu. Dodam meso, belance, kiselu vodu i so. Sve dobro umiksujem, jer nas mesar jednom melje meso. Izvadim I dodam limunovu koru, nanu I lan. Ostavim da odmori par sati u frizideru.
Pravim male fasirane snicle i pecem na tiganju sa vrlo malo ulja.
Ostatak rucka je bio vanrestrikcijski, sarmice od vinovog lisca punjene pirincem sa kremom od pavlake i pesta od limuna.
I to je to.
Prijatno. Pardon, καλή όρεξη!!!