Grčke projice

12/01/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Znate li vi moje muke sa kupovinom kad sam se doselila ovde u Italiju? Sve hoces da kupiš nesto, a ne znas kako se zove i šta tražiš, misliš globalni brendovi, naći ćeš isto, ali jest vraga; kod nas, recimo, Ariel za pranje veša ovde je u brendu DASH, o promašajima sa brašnima, jer su drugačije obeležena od naših neću ni da pričam, a slavsko žito sam od prve godine pravila sa speltom.

No, najveći problem, dok nisam počela da švercujem brašno, bila je proja. Pandan nasim sirevima sam i nekako nalazila, ali kukuruzno brašno… Tu su me opasno zeznuli. Krenem ja u prodavnicu misleći da cu međ` brašnima da nđem i kukuruzno, jer znam da i oni prave kačamak – polentu. Nema. Pitam gospođu prodavačicu, lepo, za kukuruzno brašno. Ona sleže ramenima kao da sam joj tražila da otkrije gde se krije portal za putovanje kroz vreme. Pitam za brasno za polentu, naivno. Ona se osmehnu, i pokaza mi na policu pored keksa – bio je maj, polenta se ne jede posle marta, ergo sum, sta ima da stoji međ` brašnima?

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Gledam ja ono brašno, gleda ono mene…. Liči mi na kukuruzno, to je ta konzistencija i krupnoća, al nešto mi mnogo graorasto. Pročitam da je od celog zrna, zaključih da je integralno. Gledam natpis, piše Grano Saraceno, u momentu zaboravim da su Saraceni srednjevekovni naziv za sve arape, zaključim da mora da su oni doneli kukuruz u Italiju i uzmem. E, moj Kolumbo, džaba si plovio. Sad razumete koliki su nivo stresa bile te moje prve kupovine da sam u trenutku zaboravljala sve sto sam ikada učila, znala.

Pogledajte još recepata za projice:

Projice sa ajvarom

Projice s čvarcima

Projice od prosenog brašna

Ražane projice sa feta sirom

 

No, ispostavilo se da je brašno od heljde meni još ukusnije od kukuruznog, i tako se mi lepo družimo u projama već punih 10 godina.

Za ove današnje, inspiracija je moj frižider, jer sam nasla pakovanje halumi sira u njemu. Volim ponekad da sakrijem te delicije koje dovučemo sa putovanja, pa im se onda obradujem kao da sam dobila na lotou kad ih nađem. Baš kao jutros.

Za 12 malih projica potrebno je:

• 3 jaja
• 1 dc kisele vode
• 200 gr halumija, narendanog na krupno
• Vrlo malo soli, a možete i da preskocite, jer je halumi slan sam po sebi
• Puna kašika mlevene sušene nane
• 4 kašike ovsenog
• 4 kašike heljdinog integralnog brašna
• Puna kašičica praška za pecivo

Sve lepo umuljajte, u kalupe izlijte, i u zagrejanu rernu na 200 stepeni dvadesetak minuta dok ne porumene.
Mi smo uz to jeli modifikovani pesto od spanaća i rukole (dodali smo malo sušenog paradajza i belog luka unutra). Evo ga link za original: Da osvežite jutro: Umetnički pesto od spanaća i rukole .

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar