Grčka riganada

20/09/2018

Riganada

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Pre desetak dana sam sebi zadala sedam zapovesti. Na šestom mestu je bilo – više putuj. I evo me od petka u Grčkoj na Lefkadi. I, šta bih drugo nego uživala. Kako u moru, plažama, tako i u grčkoj kuhinji.

Pa smo zato i prošlonedeljni lajv Pidžama, pardon Plažni party, pravili u restoranu Fish bone, koj našeg prijatelja Janisa.

Ja sam kao po običaju pričala kada imam gosta na žurci, a Janis je spremao tradicionalno grčko jelo koje je poteklo baš iz Nidrija u kojem smo smešteni.

Pogledajte video:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/330056371084075/

Kao i sva dobra i jednstavna jela, kao što je, na primer, pica i ovo je nastalo usled nemaštine. Takozvano sirotinjsko jelo da nahrani gladne.

U originalnoj verziji u ovo jelo je išao samo hleb, maslinovo ulje i origano. Sada se već dodaje svašta, šre svega feta, masline, jaja…. Generalno može bilo šta.

Osnova je stari hleb koji se potopi malo u vodu, a zatim dobro zalije maslinovim uljem i začinima. Pre toga se pomešaju ulje, origano, so i biber u nekoj posudi. A zatim to možete da dodate i jako sitno iseckani paradajz. Dobićete neku vrstu salse. Narendajte fetu, skuvajte jaja i naseckajte krastavac na tanke kolutove.

Posle potapanja hleba, ali jako kratko, ide salsa, pa feta, pa krastavac, pa još maslinovog ulja, u Grčkoj se na tome ne štedi, pa opet začini. Origano je često već pomešan sa krupnom morskom solju. Radim i ja često tako sa začinima i sve nekako bude ukusnije.

Riganada sa integralnim hlebom

Jaja se iseku na kriške i pobacaju okolo ovih malih sendvičića zajedno sa maslinama.

Probajte ovu kombinaciju. Nije klasičan grčki doručak, kaže Janis da svi oni prvo doručkuju kafu pa sve ostalo. Ali tu i tamo uleti nešto ovako, kao i njijova čivena pita sa sirom. Ali ima još nekoliko jela koja rado jedu ujutru, a jedno od njih će nam napraviti i sledeće nedelje. Tako da….vidimo se u nedelju u 10 ujutru (po srpskom vremenu) na fejsbuk strani Hrono kuhinja. A možda i na Instagramu, prvi put smo ove nedelje pustili ceo lajv i tamo.

A ako se zateknete u Nidriji obavezno posetite i Fish bone, Janis svašta nešto dobro kuva.

KLIK NA LINK: SVE PIDŽAMA ŽURKEOstavite komentar