Aebleskiver se tradicionalno jedu slatke, ali za ovo hrono varijantu, slana verzija uopšte ne zaostaje.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovaj hleb sam napravila za moje hrono aždaje. Spremala sam više stvari i nisam imala vremena za peripetije i čekanje, pa sam odlučila da napravim verziju Mirjaninog hleba sa sušenim paradajzom. Brzo se pravi.
U osnovi idu tri šolje brašna, dve šolje kisele vode, so, ulje, prašak za pecivo i šta god želite još po želji.
Pošto sam se zaludela sa jelima to veče, greškom sam sipala više kisele vode pa sam tome prilagodila i ostatak recepta.
Treba vam:
- 4 šolje graham brašna (ako izbegavate pšenicu stavite speltino ili ražano, ili oba)
- 3 šolje kisele vode
- kašičica soli
- po kašika semenki suncokreta i bundeve (golice)
- prašak za pecivo
- dve kašike maslinovog ulja
Umešaju se prvo suvi sastojci, a onda dodaju kisela voda i ulje. Sve se umeša varjačom i kašikom i prespe u pleh. Ja ovog puta nisam koristila pek papir, jer sam htela da dobijeme lepe, glatke ivice. Samo sam nauljila vatrostalnu činiju, a zatim je pusula brašnom. Višak sam prosula i ulila testo. Vlažnim rukama sam zaravnila površinu, pokrila činiju poklopcem i stavila u rernu.
Pekla sam na 220 stepeni. Plan je bio da ga maltene do kraja pečem pokrivenog, pa onda otkrijem, ali me je testo iznenadilo. Krenulo je toliko da nadolazi da sam ubrzo morala da ga otkrijem. Hleb samo što nije pobegao iz činije 🙂 .
Za sat vremena je bio gotov, samo je iskliznuo iz činije u čistu krpu. Uvila sam ga i ostavila da se hladi preko noći.
Moram da priznam da je ovaj hleb bio najviši koji sam do sada napravila, ali se uprkos tome lepo sekao i nije bio gnjecav u sredini.
I bez problema je stajao tri dana. Niti je počeo da se mrvi, niti se presušio.
Prijatno!
Pokusavala sam desetak puta da napravim ovaj hleb,i menjala brasna,i tepsije,pokrivala i otkrivala hleb,pekla i duze…. Spolja izgleda ekstra,al korica bude debela i res,a unutra hleb gnjecav,i nema ovih rupica…. U cemu gresim? Ostalo mi je jedino da probam da pecem na 180 ‘ nekih sat,npr,pa posle da pojacam jos pola sta….
Jedino da ga pečete duže. Ili ga stavite u šru posudu da bude plići. Ili stavite manje vode. Svako brašno drugačije upija vodu.
poštovana, u potpunosti sam se pridržavala vašeg recepta, osim praška za pecivo, jer koristim sodu bikarbonu, i moj graham hleb nije narastao ni upola i bio vazdušast kao vaš. u čemu je stvar? hvala. pozdrav
Da li ste stavili limunov sok ili neku drugu kiselinu?
Samo ono što ste naveli u receptu, a limunov sok se tu ne pominje..!?
Zato što sam ja stavila prašak za pecivo. Ako koristite sodu bikarbonu morate da dodate limunov sok, jer je kiselina aktivira. Ako ne dodate neku kiselinu, soda bikarbona neće uraditi svoje. Pritom, soda bikarbona sa kiselinom ima jaku reakciju, zato se dodaje manje nego prašak za pecivo i neposredno pre pečenja.
Jako dugo već koristim sodu bikarbonu (bez soka od limuna!) umesto praška za pecivo i do sada nisam imala loših iskustava. No, naredni put ću dodati i limunov sok u recept za ovaj hleb. Nadam se da će to stvarno delovati… Hvala, svakako.
Koje gustine treba da bude testo?
Tako gusto da može da se promeša kašikom, ali da ne bude baš lako 🙂
Tako sam i napravila 🙂 odlično je ispao, stavila sam 3 šolje graham brašna i jednu šolju raženog brašna, a kisele vode jedva 2,5 šolje pa sam morala da dodam još malo brašna. Iz nekog razloga uvek moram staviti šolju manje kisele vode nego što je u receptu, valjda zbog vrste brašna.
Pravila sam ovaj hleb sa 3 solje razanog brasna i 2 solje kisele vode. Ostalo nisam menjala, osim praska za pecivo, imala sam samo 1/2 kesice. Gustina je bila bas kao sto opisujete u komentarima.
1. Uopste mi nije narastao (mozda zbog te male kolicine praska za pecivo…)…
2. Nije se lepo ispekao iznutra, bio je vlazan mestimicno. Pojeli smo samo obod hleba, jer je to bilo ok peceno. A pekla sam na 220 stepeni, sat vremena i proverila cackalicom… ostavila sam ga cele noci u suvoj krpi.
Verovatno je kriv prasak za pecivo i duzina pecenja…
Moja rerna je jako slaba i pitanje je da li uopšte dostigne 220 stepeni. Stavite ga na manju temperaturu. Ovi hlebovi treba da više da se suše. I ako bude jaka temperatura brzo se napravi jaka korica i onda unutra ostane mnogo vlažno. A to što se nije podigao ima veze samo za praškom za pecivo