Gozleme – punjeno tursko pecivo iz tiganja

06/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Gde god da se okrenemo kod nas u zemlji na nekom stolu, u kući ili kafani, nalaze se turska jela: burek, kajmak, jogurt, đuveč, ćevapi, sarma…Slična jela postoje i u Grčkoj jer su u periodu osmanlijskog osvajanja imali sličnu sudbinu kao mi, i njima su Tursci dugo vladali. Od njih smo mnoge pite nasledili ali se gozleme nešto nisu zadržale.

U pitanju je pecivo koje se pravi od tankog testa i puni se najjrazličitijim stvarima. Preklapa se a zatim peče na plotni i premazuje puterom. Kada se ispeče podseća na testo za palačinke iako nije retko kada se pravi. Ime mu potiče od reči “göz” odnosno oči zbog kružnih crnih tragova koje se pojave na testu prilikom pečenja.

Ko nije vešt u razvlačenju kora, mada se ove zaista prave lako, može da proba i sa već kupljenim korama za pitu.

Pogledajte kako smo razvijali testo:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/517941045395951/

U Turskoj svaki region ima svoj način pravljenja gozlema. Negde se premazuju puterm, negde peku na ulju, što smo i mi uradili. Takođe, negde se preklapaju kao velika kalzona a negde savijaju kao pismo. Možete da ih punite mesom, sirom, zelenišem, pečurkama…..

Na internetu možete da nađete puno recepata, neko u testo stavlja ulje, neko ne. Mira nije stavila, jer oduvek razvlači kore i ne koristi ga.

Potrebno vam je:

  • 300 grama finijeg brašna + za radnu ploču
  • 2 dcl vode
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Mi smo koristili integralnu speltu ali smo je pre toga prosejali. Što znači da će vam biti potrebno više za početak. Stavite veću količinu pa sejte dok ne dobijete 300 grama prosejanog brašna. Mira je nekoliko dana kasnije pravila ovo isto testo samo sa mekom speltom i kaže da je mnogo bolje. Pa vi birajte kako želite.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ko voli masnije kore može da doda pola male šoljice maslinovog ulja.

Zamesite mekano i fino testo i ostavite na toplom barem pola sata. Zatim ga podelite na četiri dela i razvijajte kore. Malo oklagijom, malo vucite prstima, a malo probajte da vrtite u vazduhu kao Mira. Prava akrobacija (pogledajte video).

Ako vam testo pukne negde, nema veze, prilepite ga prstima. Ili ne. Ionako se savija posle.

E sad. U Turskoj filuju negde kao i mi kore, svuda po malo, pa preklapaju. A negde prvo preklope ivice kruga na unutra, levu i desnu stranu, pa fil stavljaju po sredini. A onda preklope i donji i gornji deo preko fila. Tako ćete dobito nešto slično pismu, pravougaonog oblika (pogledajte video).

Za fil smo koristili feta sir i spanać. Oko 300 grama sira i pet do šest šaka spanaća koji sam pre toga oprala i iseckala. Pomešate zajedno u činiji, dodate malo mineralne vode ako vam je suviše čvrsta smesa. Tada možete da stavite i začine po želji. Nafilujte po sredini i preklopite.

U tiganj stavite puter ili ulje, u svakom slučaju ne sme da bude vreo i gozleme se sve vreme peku na niskoj temperaturi da bi bile ispečene i unutra i spolja a da ne izgore.

Ovako je sve na kraju izgledalo:

Nama se ispostavilo da nam je tiganj malo mali, pa smo tako dobijene gozleme presekli na pola. Fil je malo počeo da curi dok su se pekle ali su zato tako bile i ukusnije. Kad rastopljen pa zapečen sir zakrcka sa strane. I ne zaboravite da ih po malo premazujete dok ih pečete i okrećete.

Javite kako su vam gozleme ispale, nama su bile odlične.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela iz kuvara “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar