Kuva i piše: Ana Ćubela Ja sam osoba koja preteruje u …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Kako mu i ime kaže, ovaj, originalno slatki zalogaj, dobio je baš takvo ime jer kada spojite dve kuglice kremom između njih, izgleda kao da su se nežno spojile usne kakve dame.
Nastao u Pijemonteu, početkom devetnaestog veka, kao potreba da se kolačići sa vazda skupim i nedostupnim bademom zameni sa lokalnim lešnikom kojeg ima u izobilju. I fenomenalan je.
Međutim, godina je 1810, a poslastičar Stefano Verćezi završava recept u kome menja lešnike bademima. Čovek bi pomislio da je Italijanima vazda dosadno i samo nešto prčkaju. No, bilo kako bilo, taj recept na svetskoj izložbi u Milanu 1906. dobija zlatnu medalju kao najviše priznanje za poslastičarstvo tog vremena.
I ja ću ovde da završim priču o slatkoj varijanti, jer posle ove zlatne medalje kreće da se razvija hiljadu i jedna varijanta ovog kolačića. Pa i ova koju smo mi pravili, slana.
Pogledajte kako smo pravili gospodžine poljupce. I još svađa nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/626596024801064/
Služi se uglavnom oko Božića i nove godine, kao slani zalogaj dok se pijucka proseko i ćaska sa društvom (ne punih usta i dok se žvaće, naravno).
Za našu slanu varijantu potrebno je:
- 100 gr integralnog brašna (mi smo koristili ražano)
- 100 gr mlevenog badema
- 80 gr putera
- 80 gr parmezana (može i bilo koji drugi super tvrdi sir, pekorino, ili bilo šta što vam se presuši u frižideru)
- Prstohvat soli
- 20 ml belog vina
Sve to pomešajte, napravite kompaktno testo i ostavite da odmori na hladnom neko vreme (koliko imate dok na primer spremate fil).
Onda vadite komadiće veličine oraha, pravite kuglice i ređajte na pek papir, obavezno sa razmakom jer će blago da narastu.
Na 180 stepeni, petnaestak minuta, dok ne postanu zlatne.
Kad su gotove i ohlađene, filujte sa donje strane i spajajte dve po dve.
Mi smo to radili sa krem sirom, koji je Ana napravila od fete, samo pazite da bude čvrst.
I onda ako baš hoćete da se pravite Pijemontezi, valjajte tu sredinu gde izađe fil u sitno seckane lešnike, bademe, šta god. Mi smo tu fazu preskočili.
Zbog parmezana ovu slanu deliciju nećete moći da jedete u restriktivnom režimu, ali je idealna kao slani zalogaj u van restrikciji, ali i kao zdravo posluženje nehronerima, što da ne. Ili da probate da napravite bez parmezana.
I to je to! I ne zaboravite da se ljubite u ovoj novoj godini, bilo da ste vi dama, ili da nađete sebi kakvu. Kažu da je dobro za zdravlje. 😊
Prijatno!
Pogledajte šta smo još napravili: