Gospodžini poljupci (Baci di Dama)

02/01/2020

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Kako mu i ime kaže, ovaj, originalno slatki zalogaj, dobio je baš takvo ime jer kada spojite dve kuglice kremom između njih, izgleda kao da su se nežno spojile usne kakve dame.

Nastao u Pijemonteu, početkom devetnaestog veka, kao potreba da se kolačići sa vazda skupim i nedostupnim bademom zameni sa lokalnim lešnikom kojeg ima u izobilju. I fenomenalan je.

Međutim, godina je 1810, a poslastičar Stefano Verćezi završava recept u kome menja lešnike bademima. Čovek bi pomislio da je Italijanima vazda dosadno i samo nešto prčkaju. No, bilo kako bilo, taj recept na svetskoj izložbi u Milanu 1906. dobija zlatnu medalju kao najviše priznanje za poslastičarstvo tog vremena.

I ja ću ovde da završim priču o slatkoj varijanti, jer posle ove zlatne medalje kreće da se razvija hiljadu i jedna varijanta ovog kolačića. Pa i ova koju smo mi pravili, slana.

Pogledajte kako smo pravili gospodžine poljupce. I još svađa nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/626596024801064/

 

Služi se uglavnom oko Božića i nove godine, kao slani zalogaj dok se pijucka proseko i ćaska sa društvom (ne punih usta i dok se žvaće, naravno).

Za našu slanu varijantu potrebno je:

  • 100 gr integralnog brašna (mi smo koristili ražano)
  • 100 gr mlevenog badema
  • 80 gr putera
  • 80 gr parmezana (može i bilo koji drugi super tvrdi sir, pekorino, ili bilo šta što vam se presuši u frižideru)
  • Prstohvat soli
  • 20 ml belog vina

Sve to pomešajte, napravite kompaktno testo i ostavite da odmori na hladnom neko vreme (koliko imate dok na primer spremate fil).

Onda vadite komadiće veličine oraha, pravite kuglice i ređajte na pek papir, obavezno sa razmakom jer će blago da narastu.

Na 180 stepeni, petnaestak minuta, dok ne postanu zlatne.

Kad su gotove i ohlađene, filujte sa donje strane i spajajte dve po dve.

Mi smo to radili sa krem sirom, koji je Ana napravila od fete, samo pazite da bude čvrst.

I onda ako baš hoćete da se pravite Pijemontezi, valjajte tu sredinu gde izađe fil u sitno seckane lešnike, bademe, šta god. Mi smo tu fazu preskočili.

Zbog parmezana ovu slanu deliciju nećete moći da jedete u restriktivnom režimu, ali je idealna kao slani zalogaj u van restrikciji, ali i kao zdravo posluženje nehronerima, što da ne. Ili da probate da napravite bez parmezana.

I to je to! I ne zaboravite da se ljubite u ovoj novoj godini, bilo da ste vi dama, ili da nađete sebi kakvu. Kažu da je dobro za zdravlje. 😊

Prijatno!

Pogledajte šta smo još napravili:

Domaća laka pasta – Toskanski posni pići

Božićna pica sa Sicilije – SFINĆONE PALERMITANOOstavite komentar