Gibanica od heljdinih kora

07/10/2014

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Gibanica sa heljdinim korama, dimljena piletina, pečena pa propržena paprika!

Treba da imate na umu da sve heljdine kore imaju mnogo više pšenice u sebi nego heljde. Uglavnom oko 70% i zato ih ne treba prečesto koristiti. Ja ih nisam jela dok sam bila u restrikciji (što ne znači da ih vi potpuno izbegavate, samo nemojte često).

Gibanica od heljdinih kora SAJT

Umutila sam 4 jaja, pola kilograma švapskog sira, otprilike 250 mililitara kisele vode i maslinovo ulje. Smesu posolite po ukusu, ali bez preterivanja.

Podmazala sam pleh maslinovim uljem, stavila dve kore. Ostale kore sam cepkala, gužvala i umakala u smesu, pa ih tako zgužvane ubacivala u pleh.

Kada vam ostane jedna ili dve kore, završite gužvanje i prekrijte pitu tom preostalom korom. Onda nju namažete mešavinom ulja i vode, i stavite u rernu.

Pošto sam ja izašla iz restrikcije, častila sam se sa 4 jaja, vi smanjite na 2.

Prijatno!10 komentara

 1. Ne verujem da si mogla sama da pojedes celu pitu za jedan obrok. Tako ispada, ako si je sa nekim podelila, ili jela dva dana, da si pojela samo dva jajeta za obrok.

  1. Pojedem ja i 4 jaja po obroku, nije to problem. Poenta je da se u restrikciji ne mešaju mlečni proizvodi i jaja, osim u komplikovanim jelima kao što su pite, ali se takvi obroci jedu jednom u 10 dana ili dve nedelje. Ali se vodi računa da se ne dodaje previše jaja ili previše sira. Kako je ovo bilo moje jelo posle restrikcije, ja sam u fil stavila 4 jaja, nisam vodila računa o tim razmerama. I, nisam sama pojela celu pitu 🙂 . Mada, ponekad imam neverovatan apetit ujutru.

 2. Da li mogu da stavim bademovo mleko umesto kisele vode ili pola/ pola. Ja sama razvučem kore od heljde.

 3. Pozdrav svima!
  Nisam nikad radila sa heljdinim korama.
  Mogu li umesto gibanice da pravim “ruzice” tj da kad stavim nadev da ih “urolam” ? 🙂
  Hvala unapred!

Ostavite komentar