Kada su u pitanju ova naša integralna, odnosno hrono peciva, na prvom mestu, mojih favorta, nalazi se hleb. Ali skoro isto tako volim i sitna peciva. Posebno ona malo hrskavija.
Kuva i piše:
Milena Milićević
Leto je na izmaku, bar tako poručuje kalendar, sveže noći i jutra, ali i 20 stepeni od pre neki dan. Mada osećaj mi kaže da će se još batrgati i da će nas sunce, letnje naravno, grejati jos mesec, dva. Svi mi koji volimo leto, radujemo se svakom novom toplom danu, suncu koje greje, pozitivi kojom nas pune vedri i lepi dani, da ne pričam da je naučno dokazano kako sunčevi zraci deluju na našu psihu. Živelo leto i sve što uz njega ide. Ne zaboravimo i svu raskoš letnjih meseci kada je gastronomija u pitanju. Ništa lakše nego leti osmisliti obrok, bilo da je doručak, ručak ili večera, jer svežeg povrća ima u izobilju. Zato smo jednu od letnjih namirnica – tikvica, koju čini mi se koristimo u svim mogućim oblicima, iskoristili za doručak koji smo spremale u nedelju.
Iako su svi pratioci našeg lajva, čuvenog pidžama partija, suflirali da je u pitanju pizza, mi smo naš doručak otvorili Galettom od tikvica, pančete i mozarele.
Pogledajte kako smo napravili galetu i svašta još nešto:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1303025633191886/
Za testo vam je potrebno:
- 200 grama brašna ( mi smo koristile speltino, vi možete i raženo ili ječmeno)
- 120 grama hladnog putera
- 1 jaje
- kašičica soli
U brašno dodajte naseckan ili narendan hladan puter i brzo vrhovima prstiju ga utisnite u testo, praveći od mase kao pesak. Ovo možete raditi i u multipraktiku, da što manje grejete puter. Dodajte jedno jaje i formirajte kompaktnu loptu. Uvijte u providnu foliju, spljoštite u disk i stavite u frižider da se hladi na sat vremena.
Za punjenje galette potrebno vam je:
- 1 tikvica
- kašičica senfa
- kriškice pančete ili slanine
- loptica mozarele
- so, biber, maslinovo ulje
- po želji nekoliko čeri paradajza,m sušenih paradajza ili pesto od sušenog paradajza i oraha
Tikvicu isecite na tanke kriškice. Pančeta ili slanina je poželjno da je isečena na tanke kriške. Mi smo koristile Kosmajska pančetu koja je sečena na baš tanke slajseve. Mozarelu takođe isecite na tanke kriške.
Testo izvadite iz frižidera desetak minuta pre nego što krenete da radite sa njim. Između dva papira za pečenje razvaljajte ga oklagijom što tanje. Možete ga razvaljati u krug ili elipsu. Testo premažite kašičicom senfa, tako da vam 2-3 santimetra od ivice testa ostanu slobodne. Tanke kriške tikvica poređajte jednu preko drugih u tri-četiri reda, ostavljajući ivice takođe slobodne. Preko poslažite mozarelu i slaninu. Završite, ukoliko želite i crvene elemente, čeri paradajzom ili sušenim. Mi smo koristile pesto od sušenog paradajza i oraha koji je ana pravila u jednom od predhodnih Pidžama parija. Poslite ukoliko želite, stavite malo bibera i maslinovog ulja po želji. Zatim ivice testa prebacujte ka unutra, praveći kao male falte ( vidite na snimku postupak).
Galetu stavite na pleh od rerne sa sve papirom i pecite 15 do 20 minuta na 220 stepeni. Ako volite rešije testo, ostavite koji minut duže.
Sjajan i brz recept. Jer ovo testo možete da napravite i ranije i da ga nekoliko dana držite u frižideru ili čak može da vam stoji i u zamrzivači i kada poželite galettu izvadite ga pre upotrebe. Testo svakako je poželjno da bude hladno, jer se onda lepše i lisnatije ispeče.
Javite utiske kako vam se dopala ova galetta, ili prozvana pizza od strane nekih u komentarima za vreme lajva 😀
Prijatno.