Francuske galete od heljde – Galette complete

05/06/2019

Kuva i piše:

Ana Ćubela

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Francuzi, za razliku od mnogih zemalja, imaju palačinke (creps) kao mi. Tanke, široke. I po tradiciji se prave od pšeničnog brašna i slatke su. Ali ako se naprave od heljde i jedu sa jajima, suhomesnatim i sirom onda su galete. I to galette complete.

Sneža ih je davno pravila pa smo odlučili da to ponovimo za vreme nedeljne Pidžama žurke. Prva nam nije ispala baš najbolje, ali su zato druge dve bile perfektne. Mada je najbitnije da su sve tri bile neverovatno ukusne.

Pogledajte kako smo pravili galette complete i još svašta nešto:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/317548189146205/

Ove palačinke zovu još i bretonske galete jer su se tamo nekad jele više nego hleb. Heljda je u Franscusku došla u 14, a svoj vrhunac doživela u 19. veku.

Možete da ih napravite i sa heljdinim brašnom ali će biti lepše ako ih budete “zamutili” po originalnijem receptu, odnosno sa celim zrnom heljde. Tako smo i mi.

Potrebno vam je:

  • 100 gr heljde
  • 150 ml vode
  • 150 ml mineralne vode
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1 jaje
  • Rastopljen puter za premazivanje tiganja

Za fil:

  • Jaja
  • Kosmajska suva pršuta
  • Gauda

Heljdu dobro operite i potopite u 150 ml vode preko noći. Ujutru tu vodu prospite pa u istoj količini nalijte heljdu i dobro je sameljite u blenderu, da dobijete jednaku smesu. Zatim dodajte 150 ml mineralne vode, so i jedno jaje. Pa opet sve zavrtite u blenderu. Od te količine ispadne pet većih palačinki. Testo za palacinke je malo redje ali tako i treba da bude.

Kad se malo zapeče donja strana, razbije se jaje po sredini, pa ga okružite sa cca 40 gr rendane gaude i  4 do 5 šnita suve kosmajska pečenice..

Zatim se pažljivo sva četri kraja povrnu na unutra da se dobije pismo, a da se žumance vidi u sredini. Pecite pod poklopcem dok se jaje ne bude gotovo, a sir otopljen.

Oni koji su u restrikciji mogu da koriste mocarelu umesto gaude. Ili da sir jednostavno preskoče. Ove galete se često jedu samo sa jajima i suhomesnatim. Ili samo sa sirom. Izaberite vašu kombinaciju.

Ja sam nešto slično porobala da napravim kada smo imali neki izazov u fejsbuk grupi Hrono recepti, ali nisam koristila celu heljdu već pravila klasične palačinke. Ali ovako napravljene imaju zaista poseban šmek.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar