Fini mafini

23/06/2018

Kuva i piše:
Marina Damnjanović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ove mafine sam prozvala fini mafini jer su pravljeni od fino mlevenog brašna. I nastali su jer mi je bilo potrebno sveže pecivo za put. A često najlepše ispadnu upravo ona peciva koje napravimo bez nekog plana.

Od kako sam na hrono ishrani, otkrila sam pravo uživanje u spremanju hlebova i peciva. I nema lepšeg, nego onog domaćeg. Tako da mi ne pada teško da ispečem jednu turu kad god idem negde na put. Ovi fini mafini su završili u Sokobanji, jer valja obilaziti i našu lepu Srbiju.

Od sastojaka vam je potrebno:

  • 2 šolje crnog ražanog brašna
  • 1 šolja ovsenog brašna
  • oko 2,5 šolje tople kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 puna kašika psilijuma
  • 1 kašičica belog luka u granulama
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ćurokot za posipanje

Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor

Crno ražano brašno sam dobila na poklon od naše Milice Jović i zgodno je za finija peciva. To je brašno tipa 1250, a ukoliko ga nemate, može da posluži integralno ražano brašno dva puta prosejano. Obavezno isprobajte ovaj trik, jer ćete biti iznenađeni teksturom mafina.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

U posudi pomešajte brašna, psilijum, beli luk u granulama, ulje i kiselu vodu. Topla kisela voda je još jedan trik kome nas je Milica naučila, a koji, pored ovog fino mlevenog brašna i fermentacije, doprinosi tome da pecivo lepše naraste i ima rupice. Kada ste lepo izmešali ove sastojke, ostavite testo da odmori. Ja sam imala na raspolaganju 4-5 sati, vi slobodno možete i duže, ako ste u mogućnosti. Ukoliko ima potrebe, dodajte još vode, jer ova brašna i psilijum dosta upijaju. Smesa treba da bude žitkija verzija smese za hleb.

Posle nekoliko sati, umešajte dobro prašak za pecivo. So sam namerno preskočila, jer me je Bilja odavno savetovala da je bolje zaobići so kada se stavlja ovseno brašno. U smislu da bi so mogla da mu pojača gorak ukus. Ovako gorčina uopšte ne dolazi do izražaja.

Rasporedite testo u kalup za mafine koji ste prethodno premazali mašću. Ili koristite masne papirne korpice, što je sigurnije. Pospite ćurokotom koji daje fantastičan šmek. Ako ga nemate, iskoristite bilo koji drugi jači začin, na primer kim ili prepečen pa krupno samleven suncokret.

Pecite 30-40 minuta na standardnoj temperaturi za pečenje hleba, kod mene je to 220 stepeni. Dobićete mafine fantastične teksture, mekane i vazdušaste. Osvajaju i ukusom, čak mogu reći da podsećaju na neke kolačiće. Primećujem da je to čest slučaj sa mojim pecivima, ali potpuno nenamerno.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Nakon pečenja, mafine ohladim na žici, a zatim ih spakujem u kutiju sa poklopcem. U njoj ih čuvam dok se ne pojedu i svežina bude očuvana do poslednjeg dana. Bez obzira na ovseno vrašno, nema ni sušenja ni mrvljenja.

Pa, priznajte da su apsolutno fini mafini! Nadam se da ćete i vi uživati u njima.

 Ostavite komentar