Kuva i piše: Ana Ćubela Hrono večera zaista ne mora da …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Pokušavam da uvedem što više ribe u ishranu, a to nije nimalo lako kada pogledamo standardan asortiman u našim marketima. Barem onima blizu mene. Manje više, nekoliko vrsta ribe i gomila, mlevenih sa ko – zna – čim, pohovanih stvari. Jedina svetla tačka je vikend. I pijaca. Sad bi neko rekao – kupi subotom više pa zaledi, ali ni to ne ide, jer je sva riba na pijaci najverovatnije prethodno bila zaleđena. Pa što kupiš u subotu i jedeš u subotu. Nedelju najdalje.
Pa tako u nedostatku izbora, na meniju opet – skuša.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 2 fileta skuše (ako je za više osoba proporcionalno povećavajte)
- pola šake crnih maslina
- struk mladok luka
- čen belog luka
- pola kese prokelja (koristila sam smrznuti)
- Maslinovo ulje
- So, Biber
- Sok od limuna
Filete ribe ispečete sa obe strane na maslinovom ulju. Pred kraj posolite i pobiberite. Začine uvek gledam da stavljam na kraju jer tako definitivno manje solim. Kada bude gotova, izvadite je sa strane a u tom istom ulju prodinstajte malo crni i beli luk isečen na sitno, a onda dodajte iseckane masline. Pustite samo minut da se dinsta da sve upije ukuse. Zatim masline sa lukom prelijte preko ribe. U isti tiganj ubacite i prokelj koji ste pre toga skuvali, da se i on malo “ogrebe” o začine.
Kada sve bude u tanjiru, zalijte sa sokom od limuna.
I nije loša večera, zar ne?
Prijatno!
Postovana,posto sam nova u ovom nacinu ishrane imam bezbroj pitanja i nedoumica sta sa cim mogu da kombinujem.Pa posto ste u ovom receptu spomenuli smrznuti prokelj,da li je ispravno koristiti smrznuto mix povrce bareno u malo vode kao prilog mesu.Hvala.
Može, ako je povrće koje se uklapa. Gledajte da u njemu nema povrća kao što je šargarepa koja drastično menja glikemijski indeks kuvanjem.
Može, samo gledajte da bude dozvoljeno povrće za taj deo dana.